Παρά την απόρριψη της τροπολογίας που παρουσίασε η Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου που θα προβλέπει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, προβληματισμό προκαλεί στην Κουμουνδούρου η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «σε περίπτωση που εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο».

Παρ\’ όλο που ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε, χθες στην Κεντρική Επιτροπή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν την εικόνα ενότητας του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, ο Π.Λαφαζάνης στην ομιλία του επανέλαβε ότι «αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της, αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».

Σημείωσε ακόμη πως είναι αναγκαίο «…να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «…μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία».

Και ο Γιάννης Θεωνάς μιλώντας τη Μ.Δευτέρα στον Βήμα 99,5 ανέφερε ότι «συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα δήλωνε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία θυσία για το ευρώ. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και οι κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Αυτή είναι η προτεραιότητα και αν σε κάποια σημεία συγκρούεται με το ευρώ, την προτεραιότητα θα δώσουμε στην κοινωνική πολιτική και τις ανάγκες της κοινωνίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Είπε ακόμη πως «εάν φτάσουμε σε ένα σημείο ακραίο και επιβάλλεται με έναν τρόπο που δεν με ικανοποιεί μια άποψη που λέω ότι την παλεύω όσο μπορώ, θα κινηθούμε και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αν φτάσεις σε ένα σημείο εξάντλησης των ορίων που υπάρχουν, εξετάζεις και αυτό ως ενδεχόμενο (σ.σ. της εξόδου από την ευρωζώνη)».

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε, με τη σειρά του, ότι ακούστηκαν κάποια επιχειρήματα «τραβηγμένα» και πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται πρέπει να είναι πολιτισμένη και να βασίζεται σε επιχειρήματα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook