Μετά από τη δυναμική και μαζική Παγκρήτια συνάντηση στο Αρκάδι,  εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στα κατά τόπους συντονιστικά υλοποίησαν την απόφασης τους να συνεχίσουν τη μάχη για να μην
υλοποιηθεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Το πρωί της Παρασκευής 11 Απριλίου, αντιπροσωπεία φορέων από την Κρήτη βρέθηκε στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα. Μετά από  τη διαδικασία αυτή κατευθύνθηκε στη Βουλή, όπου είχε γίνει κάλεσμα  στα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση πριν  από τη συζήτηση της επερώτησης στη βουλή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μελών του συντονιστικού στο Ρέθυμνο:

Μας δέχτηκαν τα  κοινοβουλευτικά κόμματα Σύριζα και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Έγινε εκτενής  αναφορά στο τι ζητάμε και καταθέσαμε όλα τα έγγραφα που χρειάστηκαν για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Παράλληλα δώθηκαν σε όλα τα  υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα αντίγραφο της διακήρυξης του Αρκαδίου.

Μόλις τελείωσε ο κύκλος των επαφών, κατά τις 12 ξεκίνησε η διαδικασία  της επίκαιρης επερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης στη  βουλή υπογεγραμμένη από 51 βουλευτές. Η όλη συζήτηση είχε διάρκεια  3:30 ώρες. Δυστυχώς οι απαντήσεις από τον υφυπουργό εξωτερικών ήταν σε  επίπεδο απλής διαβεβαίωσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και ότι η  ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύεται τον ΟΗΕ.

Τελειώνοντας η κοινοβουλευτική διαδικασία ο υφυπουργός, από το βήμα  της βουλής, αποδέχτηκε την πρότασή μας να μας δει και να συζητήσουμε  πάνω στο θέμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε του καταθέσαμε όλα τα  στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υδρόλυση εν πλω δεν είναι ασφαλής και  πως ο Κρητικός λαός δεν θέλει να πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο θάλασσα.

Επειδή ο υφυπουργός δεν απαντούσε επί της ουσίας αλλά υπέκφευγε, του  ζητήσαμε επιτακτικά να μας απαντήσει υπεύθυνα γιατί να γίνει η  καταστροφή των χημικών με αυτόν τον τρόπο στη Μεσόγειο θάλασσα και φυσικά να μας ξεκαθαρίσει, επειδή εκπροσωπεί το υπουργείο εξωτερικών  και την κυβέρνηση, ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης  για το θέμα. Φυσικά η απάντηση ήταν ότι έχουν διαβεβαιώσεις και πως θα  παρακολουθούν στενά την επιχείρηση. Δεν μας είπε όμως τι θα κάνει η  κυβέρνηση εφόσον υπάρξει κάποιο ατύχημα και συμβεί οικολογική καταστροφή στα ανοικτά της Κρήτης και γενικότερα στη Μεσόγειο.

Όλα τα μέλη του συντονιστικού της Κρήτης θεωρούμε ότι δεν πήραμε  ουσιαστικές απαντήσεις, καμία δέσμευση για αποτροπή της διαδικασίας  στη Μεσόγειο θάλασσα και δεν μας κάλυψαν φυσικά οι όποιες  διαβεβαιώσεις. Ως Κρητικός λαός δεν σταματάμε, συνεχίζουμε τον αγώνα  μας, διατρανώσουμε τη φωνή μας και το ανάστημά μας απέναντι στα σχέδια  που μπορούν να καταστρέψουν το οικοσύστημα της Μεσογείου και το μέλλον του τόπου μας.