Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΗ) εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα τροφίμων LIDL για την προσφορά ολόκληρων \”ελληνικών\” νωπών αρνιών στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση αρνιών και γενικώς νωπών κρεάτων προϋποθέτει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και έλεγχο με σκοπό την απόλυτη υγειονομική προστασία των καταναλωτών.

Ο τρόπος παραλαβής και διάθεσης των λιγοστών αρνιών την περασμένη βδομάδα παραπέμπει σε τριτοκοσμικού τύπου αγορές και γιουσουρούμ. Θα πρέπει με ταχύτατες διαδικασίες να ιχνηλατηθεί η προέλευση των αρνιών και να διαπιστωθεί η ημερομηνία σφαγής τους. Ιδιαιτέρως πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα σφαγής ακατάλληλων ζώων, ή η ελληνοποίηση αμφιβόλου ποιότητας και υγείας ζώων.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΦΕΤ μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα των σφαγίων και τον τρόπο συντήρησης τους και να ελέγξει κάθε παρανομία διακίνησης/διάθεσης ακατάλληλων ζώων.

Πέραν των πιθανών υγειονομικών παραβάσεων καλούμε τις αρχές όπως ελέγξουν την εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλάνηση των καταναλωτών με σκοπό να παρασυρθούν στα καταστήματα της για αγορά άλλων προϊόντων. Τέλος συνιστούμε τους καταναλωτές που προμηθεύτηκαν τα σφάγια να τα ελέγξουν σχολαστικά και επί υπονοίας αλλοίωσης να ζητήσουν την εξέταση τους από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους από κρεοπωλεία η super-market με ελεγμένες και προφανείς εγκαταστάσεις κρεοπωλείου. Καλούμε τους καταναλωτές να εμπιστευθούν τα ντόπια κρεοπωλεία τα οποία υπόκεινται σε ενδελεχείς ελέγχους και διαθέτουν παραδοσιακά αρίστης ποιότητας ντόπια αμνοερίφια.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επικοινωνούν με την Ένωση στα τηλέφωνα 2810-240450 για τυχόν καταγγελίες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Από τους ελέγχους που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης στην αλυσίδα σούπερ – μάρκετ LIDL (με αφορμή το διαφημιστικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο διαθέτει προς πώληση αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδας 3,99 ευρώ το κιλό), προέκυψε ότι τα αποθέματα για τη συγκεκριμένη προσφορά στα καταστήματα της αλυσίδας εξαντλούνται κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Ο λόγος είναι ότι η ποσότητα που παραλαμβάνει κάθε κατάστημα καθημερινά κυμαίνεται από 6-10 τεμάχια, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου ότι στην Αθήνα το Σάββατο 12 Απριλίου διακινήθηκαν (σε 31 καταστήματα) 640 σφάγια, την Κυριακή 13 Απριλίου 400 και σήμερα Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 320 τεμάχια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook