Η συνένωση των διοικήσεων των οκτώ Νοσοκομείων στην Κρήτη πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη και ως το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των υγειονομικών μονάδων της χώρας.

Συγκεκριμένα η πρόταση της 7ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κρήτη, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, προβλέπει τις εξής συγχωνεύσεις.

Πρώτη φάση

Τα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου θα αποκτήσουν κοινό διοικητικό μηχανισμό του οποίου θα προίσταται ένας Διοικητής με έναν υποδιοικητή στο Νοσοκομείο Χανίων και έναν υποδιοικητή στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το ίδιο θα γίνει και με τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου (Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ) με έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, αν και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μια επιφύλαξη λόγω του μεγέθους που έχει το ΠΑΓΝΗ.

Όμως φαίνεται πως οι επιφυλάξεις αυτές άρθηκαν λόγω του ότι και τα δύο Νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια πόλη και επιπλέον θα είναι πολύ μεγάλες οι οικονομίες κλίμακος που θα υπάρξουν από την συγχώνευση των διοικητικών τους μηχανισμών.

Επίσης και στο Λασίθι θα συγχωνευτούν τα διοικητικά τμήματα των Νοσοκομείων Ιεράπετρας, Αγ.Νικολάου, Σητείας και Νεάπολης. Και για τα τέσσερα αυτά Νοσοκομειακά ιδρύματα θα υπάρχει ένας «υπερδιοικητής» ενώ, εξετάζεται ο αριθμός των υποδιοικητών.

Δεύτερη φάση

Σε ότι αφορά στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flashnews.gr και σε ότι αφορά στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, οι συγχωνεύσεις αναμένεται να περιοριστούν σε «εσωτερικό» επίπεδο.

Δηλαδή με συγχωνεύσεις ομοειδών τμημάτων ή μονάδων εντός του κάθε Νοσοκομείου ξεχωριστά.

Διαφορετική είναι η πρόταση σε ότι αφορά στα Νοσοκομεία του Λασιθίου, όπου αναμένεται να υπάρξει συγχώνευση τμημάτων και μονάδων, με «εξιδεικεύσεις» σε ιατρικούς τομείς.
(Για παράδειγμα το ένα Νοσοκομείο μπορεί να αποκτήσει μια πλήρη ορθοπεδική κλινική, το άλλο μια πλήρη καρδιολογική κλπ)

Να σημειωθεί πως ήδη τα τέσσερα αυτά Νοσοκομειακά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεργασίας τουλάχιστον στην επαρκή κάλυψη ειδικοτήτων στα εξωτερικά τους ιατρεία.

Πάντως στο υπουργείο Υγείας επικρατεί αναβρασμός καθώς απέμεινε ένας μήνας για την ολοκλήρωση του διαλόγου ενώ όπως είχε ανακοινώσει ο κ.Λοβέρδος την 1η Ιουλίου θα γίνουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook