Ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου όπως επίσης ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση συνεπειών από σεισμική δραστηριότητα, τέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηρακλείου που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης. 
Στην διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχαν ο πολιτικός προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Κρήτης-περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ξωμεριτάκης, εκπρόσωποι δήμων, της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντικών οργανώσεων, και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης
 «Ο προληπτικός μας σχεδιασμός σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Χρειαζόμαστε πάντα την βοήθεια των πολιτών, βεβαίως να είμαστε προσεκτικοί, να μην βάζουμε σε κίνδυνο το φυσικό μας και δομημένο περιβάλλον, επίσης όταν βλέπουμε καπνό, φωτιά, να ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης το 2013 ήταν μια καλή αντιπυρική χρονιά, που οφειλόταν στην αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών υπηρεσιών αλλά και των πολύτιμων εθελοντικών οργανώσεων. «Είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στο Αντισκάρι, στη Μεσαρά, όπου κάναμε άμεσα παρέμβαση και ολοκληρώσαμε τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των ζημιών», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ αναφερόμενος στην περιοχή της Βιάννου σημείωσε: 
«Στη Βιάννο, είμαι στη ευχάριστη θέση να πω, όπως ανέφερε και ο αντιδήμαρχος Βιάννου κ. Γιαμαλάκης, ότι έχουν αποκατασταθεί οι άνθρωποι για όλες τις ζημιές, ενώ οι λίγες περιπτώσεις που απομένουν βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Επίσης συζητήσαμε και τον σχεδιασμό που υπάρχει από όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση σεισμικής δραστηριότητας προκειμένου και οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι». 
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Ξωμεριτάκης στις δηλώσεις εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δήμων αλλά και των εθελοντών που έχουν σημαντικό έργο και ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
 Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης ανέφερε ότι «από πλευράς πυρκαγιών το 2013 ήταν μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2012, αν και είχαμε αύξηση περιστατικών κατά 23%. Ωστόσο είχαμε μείωση στις καμένες εκτάσεις κατά 26%. Αυτό που με ανησυχεί, στο κομμάτι των δασικών πυρκαγιών, είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια κάθε χρόνο έχουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά που καίει πάνω από 15.000 στρέμματα». 
Όπως τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηρακλείου τα τελευταία 16 χρόνια στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σημειώθηκαν 4.798 πυρκαγιές που έκαψαν περίπου 71.000 στρέμματα, ενώ δύο από αυτές έκαψαν πάνω από τα μισά. «Δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές, τα «μάτια του δάσους» είναι τα δικά μας τα μάτια, χρειαζόμαστε εθελοντές, αρωγούς τους πολίτες, που θα επιτηρούν της ημέρες υψηλού κινδύνου στην διάρκεια του Καλοκαιριού» κατέληξε ο κ. Δαμουλάκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook