Οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τους φιλορώσους μαχητές, αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια του Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο δήλωσε ότι άκουσε μερικούς πυροβολισμούς από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης της Κραματόρσκ την ώρα που ένα πλήθος φιλορώσων ντόπιων πλησίαζε στην πύλη των εγκαταστάσεων, οι οποίες φαίνεται ότι τελούν υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, ενώ δεν είχαν ακουστεί πυροβολισμοί ή συγκρούσεις για 40 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς αυτούς που ακούστηκαν από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης, πρόσθεσε η ίδια ανταποκρίτρια.

Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον 2 ελικόπτερα σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Reuters.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ, είχαν πει λίγο νωρίτερα ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και είχαν προσθέσει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.Η ανταποκρίτρια του Reuters στην πόλη αυτή, ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν "Ντροπή! Γυρίστε στο σπίτι σας!".

Η ανταποκρίτρια Γκαμπριέλα Μπατζίνσκα διευκρίνισε ότι ντόπιοι με ρωσικές σημαίες έχουν στήσει ένα οδόφραγμα με σακιά από άμμο και με λάστιχα έξω από την πύλη του αεροδρομίου. Ορισμένοι από αυτούς δείχνουν να ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ.Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ είχε μεταδώσει επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ότι εξαπολύθηκε μια "ειδική επιχείρηση" κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που κατέλαβαν κτίρια στην πόλη αυτή το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα "εξοντωθούν".
"Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν", σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.

Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις "ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις". Είναι "ένας δύσκολος εχθρός", σημείωσε.