Κανονικό … «δεκαήμερο προσφορών» στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μια μεγάλη μερίδα αναλυτών να θεωρούν ως μεσοπρόθεσμη ευκαιρία τις τιμές που διαμορφώνονται στις μετοχές έπειτα από την βουτιά κατά 15-30% και έναν εξίσου μεγάλο αριθμό επενδυτών να αναζητά έξοδο διαφυγής από την καταπίπτουσα αγορά.

Το «θερμό χρήμα» από την πλευρά του περιμένει από μέρα σε μέρα μια δυναμική αντίδραση εν είδει πιεσμένου ελατηρίου στην αγορά με στόχο τουλάχιστον τα επίπεδα των 1.300 μονάδων και ήδη από χθες παίρνει θέσεις σε μετοχές που έχουν υπερβάλει σε ταχύτητα και απώλειες στην διόρθωση. Οδηγός σε αυτή τη συγκυρία δεν αποτελούν τα θεμελιώδη, αλλά ο βαθμός πτωτικής υπερβολής που καταγράφεται στους τεχνικούς δείκτες (π.χ ο δείκτης σχετικής ισχύος RSI του Γενικού Δείκτη έχει καταρρεύσει σε ιστορικά… χαμηλά) και δικαιολογεί αν μη τι άλλο ένα δυνατό ράλι ανακούφισης, ακόμη κι αν στη συνέχεια η αγορά «γυρίσει» για συνεχίσει χαμηλότερα.

Το κλίμα άλλωστε και η γενικότερη διαγραμματική εικόνα των περισσότερων μετοχών έχουν επιβαρυνθεί δραματικά μετά από 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις πτώσης, και θα χρειαστεί πολύ χρήμα, χρόνος και δυνατοί θετικοί καταλύτες για να ανατρέψουν την εν εξελίξει διόρθωση σύμφωνα με αναλυτές.

Αυτό που περιμένει σε μεγάλο βαθμό να ξεδιαλύνει η αγορά είναι ο πραγματικός λόγος (ή οι λόγοι) που οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώνουν μετοχές ώστε να βγάλει συμπεράσματα για τη συνέχεια. Οι νέες παλινωδίες στο μέτωπο της φορολόγησης των \”επαγγελματιών\” επενδυτών έχουν σαφώς παίξει το ρόλο τους για να χαλάσει το κλίμα καθώς επηρεάζουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ιδιωτών, δεν αφορούν όμως τους ξένους επενδυτές που σε αυτή τη φάση είναι εκείνοι που μοιράζουν το παιχνίδι στο Χ.Α.

Στο rebalancing του MSCI έχει αποδοθεί μεγάλο τμήμα τω πωλήσεων ξένων χαρτοφυλακίων καθώς αυξάνεται σημαντικά η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών λόγω των αυξήσεων κεφαλαίων, σε βάρος όμως άλλων μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Folli Follie, η Jumbo, τα ΕΛΠΕ κ.α συγκαταλέγονται στους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτού του ισχυρού πτωτικού σκέλος με απώλειες ως και 20% σε λίγες συνεδριάσεις. Το φαινόμενο αυτό (αύξηση τραπεζικής συμμετοχής, μείωση βαρύτητας των υπόλοιπων τίτλων) θα το δούμε αρκετές φορές μέχρι τον Ιούνιο αφού επίκειται το rebalancing της Εθνικής -αν και εφόσον προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση- η είσοδος της Eurobank στους δείκτες μετά την ιδιωτικοποίησή της κατά 66% και επιπλέον το ενδιάμεσο review των δεικτών τον ερχόμενο μήνα.

Εξίσου σημαντικός λόγος όμως είναι και η «ανατιμολόγηση» που γίνεται μέσω των τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής και της Eurobank με αφορμή τις αυξήσεις κεφαλαίου που προωθούν.

Στην πρώτη περίπτωση και χωρίς να είναι ακόμη τίποτα επίσημα βεβαιωμένο, η αύξηση κεφαλαίου κατά 2-2,5 δισ. ευρώ -την οποία η αγορά προεξοφλεί ότι θα υλοποιηθεί με μεγάλο ζημιά για το ΤΧΣ και τους μετόχους, σε τιμές 30-35% χαμηλότερες από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση (4,29 ευρώ)- δείχνει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εν πολλοίς αδικαιολόγητη υπερτίμηση που δεν αφορά μόνο την ΕΤΕ αλλά πολλές ακόμη μετοχικές αξίες. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τη Eurobank όπου η τιμή εισόδου των βασικών επενδυτών στα 0,30 ευρώ απέχει παρασάγγας από τα 1,54 ευρώ της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης ή ακόμη και τα 0,50 ευρώ που είναι η μέση τιμή του 2014.

Η αύξηση του «πολιτικού ρίσκου» ενόψει των ευρωεκλογών και της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη συνολικά με την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτός όμως είναι ένας καταλύτης που περνά σε δεύτερη μοίρα για τις αγορές όπως τη Φραγκφούρτη ή τη Νέα Υόρκη, οι οποίες αν όντως πρόκειται να μπουν σε καθοδική τροχιά διευρύνοντας την διόρθωσή τους, αυτό θα οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές στο μεγαλειώδες ράλι που έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία πενταετία και τις υψηλές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook