Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ερωτηθείς αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ενωθούν με την Τουρκία, είπε ότι το 80% των Τουρκοκυπρίων λένε όχι. \”Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να ενωθούν με την Τουρκία αλλά δεν πιστεύουν σε μια λύση που δεν θα υπάρχει η Τουρκία\”.
Ο κ. Ταλάτ είπε ακόμα πως \”για να σταθεί στα πόδια της ξανά η οικονομία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό\”, προσθέτοντας ότι \”λόγω της παρούσας κατάστασης της οικονομίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και του φυσικού αερίου η ελληνοκυπριακή πλευρά αισθάνεται την ανάγκη για λύση\”.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ίστανμπουλ – Αϊντίν με θέμα \”Αποφασιστικότητα για ειρήνη στην Κύπρο παρά τους ακραίους\”, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλή συγκυρία για λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού άρχισε να έχει απήχηση και ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους. \”Ακόμη και η Πάφος η οποία είχε πει κατά 86% όχι στο δημοψήφισμα, με κάλεσε να μιλήσω, κάτι που δεν μπορούσα καν να το φανταστώ. Έκανα ομιλία μάλιστα σε μια ωραία ατμόσφαιρα. Κάποιες μικρές ομάδες μπορεί να διαμαρτυρήθηκαν αλλά στην αίθουσα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον\”.
Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ενέργειας λέγοντας πως ακόμη και για το φυσικό αέριο που βρέθηκε στο Ισραήλ χρειάζεται λύση του Κυπριακού επειδή θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. \”Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν, η ΕΕ κινητοποιήθηκε. Υπάρχει δηλαδή μια πολύ καλή συγκυρία. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε εμείς. Διαφορετικά θα έχουμε αργήσει πολύ\”, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όπως είπε, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά βρει ένα άλλο τρόπο για να για να βγάλει το φυσικό αέριο πέραν της λύσης, τότε θα χαθεί η ευκαιρία για μόνιμη λύση.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η μόνιμη ειρήνη είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. \”Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει κατάπαυση του πυρός αλλά δεν υπάρχει ειρήνη. Όσο αιμορραγεί η πληγή της Κύπρου, θα υπάρχει ένα δυνητικός κίνδυνος\”, είπε. Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι \”έπειτα από την `ειρηνευτική επιχείρηση` δεν λύθηκε το πρόβλημα και δεν έκλεισε το θέμα. Ενώ η τουρκική πλευρά έλεγε θα έρθει η μέρα που θα μας αναγνωρίσει η η διεθνής κοινότητα, η ε/κ πλευρά έλεγε ότι θα κάνει αγώνα και θα απομακρύνει τους Τούρκους από την Κύπρο. Το πιο σωστό είναι να λυθεί το Κυπριακό όσο πιο δίκαια\”.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook