Ανοικτή επιστολή του Ταξιάρχου ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας Τηλέμαχου Πανταγάκη προς τους κ. Βουλευτές της Κρήτης στο Ελληνικού Κοινοβούλιο αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο αναφορικά με τις κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας:
\”Κύριοι Βουλευτές, με την ψήφο μας εκπροσωπείτε τον Ελληνικό λαό όπως ορίζουν άλλωστε οι νόμοι και το σύνταγμα της Ελλάδος. Εκτός όμως από την τυπική εκπροσώπηση που σε αυτή τα καταφέρνετε περίφημα, έχετε και την άλλη, την ουσιαστική υποχρέωση και το καθήκον να αφουγκράζεστε τον παλμό της κοινωνίας και τα προβλήματα της, να προβληματίζεστε εσείς οι ίδιοι με τα κακώς κείμενα σε αυτή τη χώρα, να αναλύετε τα προβλήματα του τόπου, να σχεδιάζετε και να προωθείτε αποτελεσματικές λύσεις για αυτά. 
Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι ‘’κρίσεις’’ των Αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία. Κρίσεις με ένα νομικό πλαίσιο που στηρίζεται στις υποκειμενικές αποφάσεις του Συμβουλίου κρίσεων και όχι σε αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια. Ποια είναι άραγε τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την προαγωγή ή την αποστρατεία ενός Αξιωματικού; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν το αν ένας Αξιωματικός που βρίσκεται υπό κρίση έχει υπηρετήσει σε υπηρεσίες υψηλού ρίσκου και επικινδυνότητας για τον ίδιο και όχι σε επιτελικές και τα έχει καταφέρει περίφημα; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν η σημαντική δραστηριότητα των υπηρεσιών που έχει διατελέσει ως διοικητής και οι υποθέσεις τις οποίες έχει χειριστεί και έχει φέρει σε πέρας; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν το αν έχει τιμηθεί από την ίδια υπηρεσία που τον κρίνει, με πλήθος ηθικών αμοιβών για προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών στον πολίτη και στην κοινωνία όπως αναφέρεται; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν η ετήσια αξιολόγηση του ως εξαίρετος από τους προϊσταμένους του; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν το ότι ο Αξιωματικός δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα στην διάρκεια της καριέρας του; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ’ όψιν η επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η υπηρεσία; 
Λαμβάνεται άραγε θετικά υπ όψιν η συνετή, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση του Αξιωματικού; 
Αν στην όλη διαδικασία των κρίσεων όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν θετικά, το γεγονός αυτό παράγει αρνητικά αποτελέσματα και λειτουργεί τουλάχιστον ως ανασταλτικός παράγοντας και τροχοπέδη για τους νέους Αξιωματικούς που έχουν την υπηρεσιακή ζωή μπροστά τους. 
Υπηρέτησα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και τον πολίτη συνολικά 31 έτη από τα οποία 29 σε μάχιμες επιχειρησιακές υπηρεσίες πρώτης γραμμής και υψηλού ρίσκου και μόνο τα 2 τελευταία σε επιτελικές θέσεις κ.λ.π. Η υπηρεσιακή μου διαδρομή στην Ελληνική Αστυνομία είναι θετικά καταγεγραμμένη όμως έφθασε στο τέρμα της με τις φετινές κρίσεις. 
Η υπηρεσία θέτοντας τα δικά της κριτήρια ΄΄έκρινε΄΄ ότι έπρεπε να με προάγει στο βαθμό του Ταξιάρχου ε.α, να με αποστρατεύσει και να με κατατάξει στην κατηγορία του πολίτη, προάγοντας άλλους Αξιωματικούς ίσως πιο ‘’ικανούς’’ πιο ‘’άξιους’’ πιο ‘’αποτελεσματικούς’’. 
Έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου με ζήλο, συνέπεια, αποφασιστικότητα, επαγγελματισμό και ήθος για μια κοινωνία ασφαλέστερη, για μια αστυνομία ακόμη καλύτερη και για μια πατρίδα με ένα καλύτερο αύριο, όραμα και προοπτική. 
Δεν είναι όλα τα παραπάνω, λόγια πικρίας που έχουν σχέση με την αποστρατεία μου, που θα μπορούσαν όμως και να είναι με τα δεδομένα που περιγράφω. Είναι λόγια ευθύνης και προοπτικής που εκπορεύονται από την αγάπη μου για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ που τόσα χρόνια ευσυνείδητα υπηρέτησα και προέρχονται από επισημάνσεις αλλά και προτάσεις που έχουν τεθεί κατά καιρούς σε όλους τους αρμοδίους μέσα και από τη συμμετοχή μου από το έτος 2002 στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Αστυνομίας τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και σε Πανελλήνιο επίπεδο. 
Κύριοι βουλευτές εν όψη της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και την αναμενόμενη έκδοση των Π.Δ που αφορούν στην λειτουργία της, γίνετε μπροστάρηδες μιας προσπάθειας πραγματικού εκσυγχρονισμού της που θα της δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια και τα εχέγγυα να καταστεί ως οργανισμός αποτελεσματικός και με δεδομένο ότι η πατρίδα μας βιώνει συνθήκες δύσκολες, πρωτόγνωρες, απαιτούνται μεγάλες, σωματικές, και ψυχικές δυνάμεις από όλους και ιδιαίτερα από το αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί με επιτυχία στο σύνθετο και πολύπλοκο έργο που επιτελεί και που είναι τεράστιας σημασίας για την ασφάλεια του πολίτη και την ομαλή πορεία της κοινωνία μας. 
Θεσμοθετήστε λοιπόν αδιάβλητα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ που αν δεν θεσμοθετηθούν, τότε σε κάθε περίοδο κρίσεων θα δίνουν το δικαίωμα στους κρινόμενους Αξιωματικούς να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον με καχυποψία τις όποιες αποφάσεις των συμβουλίων κρίσεων. 
Διεκδικήστε ανάλογη με την προσφορά του Αστυνομικού προσωπικού και την αμοιβή του, καθορίστε σύγχρονους κανόνες που αφορούν τη λειτουργία της Αστυνομίας και φροντίστε να δοθούν στο προσωπικό τα εφόδια να ανταποκριθεί πλήρως στο καθήκον του και να συνεχίσει τη δυναμική προσπάθεια ανταπόκρισης στις απαιτήσεις μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας, προκειμένου και αυτό να συμβάλει στη διαμόρφωση για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας. 
Τηλέμαχος Πανταγάκης Ταξίαρχος ε. α.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook