Μεγάλη υπόθεση εκτεταμένης απάτης και υπεξαίρεσης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου μέσω... συντάξεων έφερε στο «φως» η ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτοντας τη ζημία δεκάδεων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία και εντοπίζοντας τους εκατοντάδες παραβάτες.

Έπειτα από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο πεδίο της παράνομης είσπραξης συντάξεων, που προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά σε βάρος του Δημοσίου διαπιστώθηκαν 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης και υπεξαίρεσης.

Μάλιστα οι 59 περιπτώσεις αφορούν σε είσπραξη σύνταξης θανόντων συνταξιούχων, ενώ τέσσερις απο αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη απο άτομα που ήταν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς θανόντων συνταξιούχων και οι οποίοι συνέχισαν να εισπράττουν την σύνταξη.

Οι αστυνομικοί ερευνούσαν την υπόθεση για πάνω από ένα χρόνο. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου ανέρχετα στα 12.864.730,26 ευρώ!

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έστειλαν Ενημερωτικά Σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου. Τα έγγραφα αφορούσαν 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης, επί σειρά ετών μετά τον θάνατο τους .

Στις περιπτώσεις αυτές κινήθηκε η διαδικασία αναζήτησης των καταβληθέτνων ποσών, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων για την διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και ιδιώτες.

Συνολικά διερευνήθηκαν 179 περιπτώσεις καταβολής συντάξεων, σε όλη την Ελληνική επικράτεια με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.

Κατά τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν 59 περιπτώσεις και ειδικότερα 34 στην Αττική, τέσσερις στην Αχαΐα, πέντε στην Θεσσαλονίκη, έντεκα στη Λάρισα, τέσσερις στην Κρήτη καθώς και μία περίπτωση στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκαν λογαριασμοί θανόντων συνταξιούχων με συνδικαιούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις – καταθέσεις.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους λογαριασμούς γινόταν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καταβληθεί ποσό συντάξεων και να ζημιωθεί το Δημόσιο με συνολικό ποσό ύψους των 5.464.290,83 ευρώ.

Οι 59 ταυτοποιηθέντες συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών απολογήθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, διότι παρά την απώλεια του συνταξιούχου δεν δήλωσαν τον θάνατό του και συνέχιζαν να εισπράττουν της σύνταξή του.

Επιπλέον εντοπίστηκαν 43 περιπτώσεις νεκρών συνταξιούχων, που αφορούν συνολικά 25 Περιφέρειες όπου βρέθηκαν επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους. Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί κατά περίπτωση στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους 43 λογαριασμούς είχε ως αποτέλεσμα η ζημία του Δημοσίου να ανέλθει στα 3.015.988,74 ευρώ.

Συνολικά στις 102 περιπτώσεις, όπου υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.279,57 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδικαιούχων διαπιστώθηκε ότι είχαν αποβιώσει ή δεν ταυτοποιήθηκε η διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ από τη μέχρι τώρα διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και η επιμέρους υποβολή των 43 περιπτώσεων στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.