Να δοθεί προαιρετικά στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος η δυνατότητα υποβολής τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε μέσω Twitter το ενδεχόμενο να δοθεί η επιλογή σε όσους αγρότες το επιθυμούν να υποβάλλουν τρίμηνες δηλώσεις προκειμένου να διευκολυνθούν. Προανήγγειλε, δε, ότι για το θέμα θα δοθούν σύντομα περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές όλοι οι αγρότες έχουν την υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ στο τέλος του έτους.

Οι αγρότες με ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ πρέπει να αναγράφουν στη δήλωση αυτή μόνο τον ετήσιο τζίρο τους, προκειμένου να υπολογίζεται επ' αυτού η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.

Όσοι έχουν τζίρο άνω των 15.000 ευρώ πρέπει να καταχωρούν στην ετήσια δήλωση ΦΠΑ, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδά τους. Εάν η διαφορά μεταξύ ετήσιων εσόδων και ετήσιων δαπανών είναι θετική, η δήλωση ΦΠΑ θα είναι χρεωστική, οπότε θα υποχρεούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή.

Εάν η διαφορά εσόδων-δαπανών είναι αρνητική, η δήλωση θα είναι πιστωτική, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή.

in.gr