Τον Ιούνιο ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές αρχαιολογικές τομές κάτω από το Εθνικό στάδιο Χανίων, προκειμένου να έχουν οι αρχαιολόγοι μια σαφή εικόνα για το τι υπάρχει στο υπέδαφος και στην συνέχεια να «ανάψει το πράσινο φως» για την ανάπλαση του σταδίου και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Το Εθνικό στάδιο Χανίων και τις θέσεις όπου είχαν ήδη γίνει τομές παλαιότερα επισκέφθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, με την Γενική Δ/ντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. κα Μαρία Βλαζάκη και τον πρόεδρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων κ. Ιπποκράτη Μανιουδάκη.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΕΑΚ κ.Μανιουδάκης « ο δήμαρχος Χανίων σε συνεργασία με την ΚΕ εφορία Κλασσικών αρχαιοτήτων είχαν ζητήσει από την αρχή της χρονιάς 100.000 ευρώ για να συνεχίσουν οι ανασκαφές στο στάδιο Χανίων. Από αυτά εγκρίθηκαν 40.000 ευρώ με τα οποία η αρχαιολογική υπηρεσία θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις ήδη υπάρχουσες τομές για να δούμε τι υπάρχει κάτω από το υπέδαφος».

Όπως επεσήμανε ο κ.Μανιουδάκης τα αποτελέσματα αυτών των τομών « θα είναι βασικός παράγοντας προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις για τον ήπιο εκσυγχρονισμό του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων όπως και για την πιθανή δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ».

Όπως εξηγεί η κα Βλαζάκη, οι παλαιότερες έρευνες αποκάλυψαν κάποιες ταφές των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, στο στρώμα της άμμου που είναι κάτω από το στάδιο, αλλά λόγω διακοπής της χρηματοδότησης δεν συνεχίστηκαν.
Έτσι στόχος των τομών που θα γίνουν στα ίδια σημεία τον Ιούνιο, είναι να έχουν οι αρχαιολόγοι μια σαφή εικόνα για το αν υπάρχουν ευρήματα (από παλαιότερη περίοδο) και στο υπέδαφος κάτω από το στρώμα της άμμου.

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Χανιά της Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού κας Μενδώνη, είχε τονίσει πως στόχος του δήμου είναι η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ και η κα Μενδώνη είχε συνηγορήσει λέγοντας πως το υπουργείο θα παρέχει στήριξη σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι είχε βρεθεί το 2005-2009

Στο θέμα των διερευνητικών τομών κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων είχε αναφερθεί κατά την Β’παγκρήτια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στην Κρήτη, η αρχαιολόγος της ΚΕ ΕΠΚΑ κα Ευθυμία Κατάκη, η οποία είπε τα εξής :

« Η ΚΕ’ ΕΠΚΑ προχώρησε σε διερευνητικές δοκιμαστικές τομές το 2005 και το 2009, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο κέντρο της πόλης, με αφορμή επικείμενη μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης οχημάτων. Η έρευνα
χρηματοδοτήθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και διακόπηκε και τις δύο περιόδους χωρίς να ολοκληρωθεί, λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Πάραυτα, οι τομές που κάλυψαν περιμετρικά το μεγαλύτερο μέρος του Σταδίου, έφεραν στο φως ένα σημαντικό τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ. κυρίως. Σε αρκετό βάθος από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους και μέσα σε παχύ στρώμα άμμου, αποκαλύφθηκαν ταφές ενηλίκων και εγχυτρισμοί παιδιών σε οξυπύθμενους αμφορείς ή κυψέλες.

Τα αποσπασματικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που βρέθηκαν προς Βορρά φαίνεται να σχετίζονται επίσης με τη λειτουργία του νεκροταφείου, του οποίου θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση, καθώς η συντήρηση των ευρημάτων της ανασκαφής ξεκίνησε μόλις πρόσφατα. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον οστεολογικό υλικό εξετάζει η δρ. ανθρωπολογίας κ.Χρύσα Μπούρμπου».

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook