Κατηγορηματικός ότι η χρήση των γενόσημων δεν θα αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη του στο οικοτροφείο ατόμων με αυτισμό, «Άγιος Νικόλαος».

Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση συμμετοχής, αλλά προσπάθεια «να πιάνουμε τον εθνικό στόχο τού να καταναλώνουμε και εμείς, σε ποσοστό, τα γενόσημα, ανάλογα με των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Στην Ελλάδα, σήμερα, καταναλώνουμε το 20% σε γενόσημα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί έχουμε πειστεί ότι τα καλά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν μάρκα, τα επώνυμα. Αυτό, όμως, είναι τελείως λάθος. Με αυτή τη νοοτροπία κλέβουμε και την τσέπη μας και τα ταμεία μας. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και ένας από τους στόχους είναι η αλλαγή του τρόπου της ασφαλιστικής τιμής».

Όποιος επιλέγει, όταν πηγαίνει στο φαρμακείο του, το φάρμακο που θα γράφει από κάτω την ηλεκτρονική του συνταγή, θα πληρώνει λιγότερα χρήματα από πριν, τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι, ούτως ή άλλως, οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει πάρα πολύ και με το νέο δελτίο τον Ιούνιο θα πέσουν εκ νέου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει κρυφό χαράτσι ακόμα και στα γενόσημα, μέχρι και 78%, όπως λέγεται, απάντησε:

«Δεν υπάρχει κρυφό χαράτσι, σας είπα. Για να βγει ασφαλιστική τιμή σε μια δραστική ουσία, είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων γενοσήμων και αυτών που έχουν μέσο όρο μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 4%. Άρα, γενοσήμων που υπάρχουν και πουλάνε. Άρα, όποιος θέλει να βρει φάρμακο χωρίς να πληρώσει, μπορεί να το βρει».

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε πολιτικές ερωτήσεις, σχετικές με τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό» τόνισε και ερωτηθείς αν το ψηφοδέλτιο είναι ενωτικό και ανανεωτικό, απάντησε: «Ήταν ένα πολύ ωραίο ψηφοδέλτιο».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook