Εκδήλωση μνήμης για την μάχη στο φαράγγι της Καντάνου τον Ιούνιο του 1941, διοργανώνει το απόγευμα της Τρίτης 24/5 η \”Πρωτοβουλία Καντάνου\” σε συνεργασία με την \”Κίνηση πολιτών Καντάνου\”.

Στην σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής :

\”Στην ιστορία της “Μάχης της Κρήτης” ενάντια στους ναζί εισβολείς, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφεται η ένδοξη “Μάχη στο Φαράγγι της Καντάνου”.

Στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες με “πρωτόγονο” εξοπλισμό και χωρίς καμιά βοήθεια στρατού πολέμησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον “σιδερόφρακτο” στρατό του Χίτλερ για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, από το πρωί της 24ης μέχρι το πρωί της 25ης Μαίου του 1941.

Η αντίσταση αυτή, προκάλεσε το μένος και την εκδικητική μανία των ναζί, που ανταπέδωσαν με το ολοκαύτωμα της Καντάνου στις 3 Ιούνη του 1941, τον διωγμό και τις εκτελέσεις των Σελινιωτών, καθ όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το φαράγγι της Καντάνου και ο λιθόκτιστος δρόμος, μετά από τη “μάχη” που έδωσαν, η Πρωτοβουλία και η Κίνηση Πολιτών Καντάνου, έχουν κηρυχθεί σε Ιστορικό Τόπο, με την αρ. πρ. ΥΠΟΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μάχη στο φαράγγι της Καντάνου, τιμόταν παλιότερα και με ρίψη λουλουδιών, από ελικόπτερα που πετούσαν στο φαράγγι.

Από το 2008 και για κάθε χρόνο, η πρωτοβουλία Καντάνου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Καντάνου, καθιέρωσαν εκδήλωση μνήμης, που τελείται στον Άγιο Ειρηναίο, στην καρδιά του φαραγγιού.

Φέτος, την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 συμπληρώνονται τα 70 χρόνια από την Μάχη του Φαραγγιού. Στις 5:30 μ.μ. στον Άγιο Ειρηναίο, θα τιμήσουμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τους αγωνιστές, σε μια σεμνή τελετή, που θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook