Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διεθνή οικονομική βοήθεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους της το 2015 – 16 εκφράζουν επτά γερμανόφωνα οικονομικά think tanks στην εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών που συνέταξαν για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας (Gemeinschaftsdiagnose, Άνοιξη 2014).

«Μία πλήρης αναχρηματόδοτηση της Ελλάδας μέσω των κεφαλαιακών αγορών φαίνεται απίθανη λόγω της οικονομικής αδυναμίας της. Συνεπώς εκτιμάται ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2015 -16) θα έλθει οικονομική βοήθεια μέσω διεθνών οργανισμών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση.

Παράταση της ύφεσης αλλά και της εξωτερικής βοήθειας

Τι ενoούν οι Γερμανόφωνοι οικονομολόγοι λέγοντας «οικονομική αδυναμία»;
Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και φέτος (0,7%), ενώ η ανάκαμψη θα έλθει το 2015 (1,2%).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας και του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% το 2015.

Συνεπώς η διαφορά προβλέψεων μεταξύ των Γερμανόφωνων οικονομολόγων και των συναδέλφων τους στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα ανέρχεται σε 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 20914 και σε 1,7 ποσοστιαίες μονάδες για το 2015, δηλαδή είναι αρκετή για να «δικαιολογήσει» την αδυναμία του ελληνικού τακτικού προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει χωρίς νέα έξωθεν στήριξη το χρέος του.

Ειδικά καθώς σύμφωνα με την έκθεση των επτά γερμανόφωνων think tanks «υπάρχουν μεγάλη όγκοι χρέους οι οποίοι πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το 2015 και το 2016».

Σε σταθερά υψηλά η ανεργία

Πέραν από το ελληνικό ΑΕΠ και το χρέος, εξίσου πιο δυσοίωνες σε σχέση με εκείνες της τρόικας είναι και οι προβλέψεις τους για την ανεργία.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω think tanks προβλέπουν ότι η ανεργία θα μείνει σε σταθερά υψηλά επίπεδα για φέτος και το 2015, δηλαδή γύρω στο 27,8% – 27,5%. Αντίθετα, η τρόικα προβλέπει μείωση της ανεργίας ήδη από το τρέχον έτος (26%) και συνέχεια αυτής της μείωσης και το 2015 (24%).

Παραπέρα οι Γερμανόφωνοι οικονομολόγοι σημειώνουν πως «τo ποσοστό του ελλείμματος (σ.σ. γενικής κυβέρνησης) στην Ελλάδα επιδεινώθηκε το 2013, φτάνοντας το 13,2% του ΑΕΠ από το 9% που ήταν το 2012. Και αυτό εξαιτίας των τεράστιας επιβάρυνσης που έφερε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψος 11% του ΑΕΠ, η οποία επισκίασε τη μοναδική δημοσιονομική επιτυχία που σημείωσε η χώρα πέρσι. Η επιτυχία αυτή ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δις. ευρώ».

Την προαναφερθείσα έκθεση κατά παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας υπέγραψαν τα ακόλουθα γερμανικά οικονομικά think tanks:

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW, Berlin)
Το Aυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (WIFO)
Το Ινστιτούτο Ifo (Muenchen)
Η Yπηρεσία Αναπτυξιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΕΤΗ (Ζυρίχη)
Kiel Economics
Το Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα της Ρηνανίας – Βεστφαλίας (RWI-Essen)
Το Ινστιτούτο Ανωτάτων Μελετών (ΙΗS, Βιέννη)

capital.gr/Δημήτρης Κατσαγάνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook