Σε εμπαιγμό για 300.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους λόγω της κρίσης εξελίσσεται ή δέσμευση της κυβέρνησης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και τα κριτήρια που τίθενται αποκλείουν το 90% των οφειλετών.

Συγκεκριμένα με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ που παρουσιάζουν τα dikaiologitika.gr αποκλείονται από της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περί τους 280.000 οφειλέτες οι οποίοι εμφανίζουν για τριετία μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο ΟΑΕΕ θα παρέχει παροχές ασθενείας με την χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όσους έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και ρυθμίσουν ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Αυτό προβλέπεται σε νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα ισχύσει μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση όμως κρύβει μια μεγάλη ''αδικία'' .Πετάει έξω τους παραπάνω ασφαλισμένους.

Έτσι για ακόμη μια φορά ο νόμος είναι ευνοϊκός αλλά η εφαρμογή είναι άδικη για τους περισσότερους.

Συγκεκριμένα στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

β) Οι ασφαλισμένοι που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους.

Η έναρξη εφαρμογής θα γίνει με κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών και έκδοση σχετικής εγκυκλίου του ΟΑΕΕ.

Αποτέλεσμα της απόφασης είναι πάλι να είναι χωρίς ασφάλιση χιλιάδες ''άνεργοι'' ελεύθεροι επαγγελματίες , με αποτέλεσμα να ''κινδυνεύει'' ουσιαστικά η υγείας τους.

news247.gr