Το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνει ότι, βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 14502610/10-1-2014 (ΦΕΚ Β/31/14-1-2014) που αφορά στην εγγραφή όλων των σημείων υδροληψίας (Γεωτρήσεις – Πηγάδια – Πηγές – Ποτάμια) στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ (Ε.Μ.Σ.Υ.), όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες επιφανειακού ή υπόγειου νερού, από τα παραπάνω είδη σημείων υδροληψίας, οφείλουν να εγγράψουν τα σημεία υδροληψίας τους στο Ε.Μ.Σ.Υ.
Εισικότερα, στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται :
α) Νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. (14/1/2014)
β) Σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις.
γ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά μετά την 20−12−2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
δ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20−12−2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
ε) Όλα εν γένει τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.
Για τα σημεία υδροληψίας των παραπάνω περιπτώσεων (α), (β) και (γ) η εγγραφή γίνεται αυτόματα από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και δεν απαιτείται να ασχοληθούν περεταίρω οι ιδιοκτήτες ή χρήστες.
Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (δ) και (ε) της παραγράφου 1, όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι την 15η Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Ε.Μ.Σ.Υ. στους αντίστοιχους ΔΗΜΟΥΣ. Η αίτηση δεν απαιτεί κανένα συνοδευτικό δικαιολογητικό, με εξαίρεση ότι οι χρήστες οφείλουν να γνωρίζουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας (Χ, Ψ σε σύστημα Ε.Γ.Σ.Α). 
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στο Ε.Μ.Σ.Υ. γίνεται έως τις 15 Μαΐου 2014. Η σχετική Υπουργική απόφαση υπογραμμίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται από το Γενικό Γραμματέα της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 Ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook