Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου της χρήσης αλκοόλ από τους νέους, που όμως πρέπει να είναι συνεχή σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης, ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Τιμοσίδης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη την Τρίτη το απόγευμα.

Ο κ.Στρατάκης, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τα πρόσφατα κρούσματα υπερβολικής χρήσης αλκοόλ από νέους, που ως γνωστόν, οδήγησαν και στην τραγική κατάληξη της μαθήτριας από το Ρέθυμνο, και κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας σχετικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων που ανεδείκνυαν το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ.Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, εξίσου σημαντικό με το πρόβλημα των ναρκωτικών και του καπνίσματος, για το οποίο, όμως, δεν εφαρμόζονται σωστά τα κατασταλτικά μέσα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, όπως η απαγόρευση παραχώρησης αλκοόλ σε ανήλικους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι με κατασταλτικού τύπου προσπάθειες και μέτρα, μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες που είναι περισσότερο επιρρεπείς.

Έτσι, λοιπόν, το Υπ.Υγείας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου και πέρα από την προληπτική προσπάθεια που κάνει για τα μεγάλα νοσήματα που επηρεάζουν τον πληθυσμό, μαζί με τον ΟΚΑΝΑ γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να γίνει κατ’ αρχήν ενημέρωση σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες από το χώρο του σχολείου.

Υπάρχει, επίσης, μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα και έχει συμφωνηθεί να γίνει από τη νέα σχολική χρονιά συστηματική αγωγή και προαγωγή υγείας και στο κομμάτι της βλαβερής αυτής συνήθειας, του αλκοόλ.

Ο κ.Στρατάκης επικρότησε την προσπάθεια της κυβέρνησης και την ειλικρινή πρόθεση του Υπουργείου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ είναι παρήγορο το ότι έχει αντιληφθεί ότι τα διάφορα κατασταλτικά μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει.

Έτσι, όπως ανέφερε, δεν επαρκεί μόνο η ενημέρωση στα σχολεία αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρακτικές και η εμπειρία που υπάρχουν σήμερα σε άλλες χώρες, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε επί της ουσίας.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ καθοριστικό το ποιό πρότυπο θέλουμε να καθιερώσουμε. Σήμερα το πρότυπο της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχει ενταχθεί σε ένα πρότυπο ζωής, που εμείς οι παλαιότεροι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, επιβάλαμε. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο, όπως αυτή, όπου υπάρχει οικονομική κρίση και που πρέπει να αλλάξει συνολικά το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, θεωρώ ότι και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν ενέργειες συντονισμένες και όχι μόνο σε επίπεδο σχολείου. Πρέπει οι ενέργειες αυτές να γίνουν σε επίπεδο κοινωνίας, εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τα κατασταλτικά ή όποια άλλα προληπτικά μέτρα χρειάζεται να ληφθούν».

Στη δευτερολογία του ο κ.Τιμοσίδης, συμφώνησε με τον κ.Στρατάκη και επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες τόσο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ αλλά και το δίκτυο ΚΕΘΕΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι εξαρτήσεις, μέσα στις οποίες είναι και το αλκοόλ.

Όλα, όμως, τα μέτρα θα πρέπει να είναι συνεχή από πλευράς πολιτείας, όπως συνεχής θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια από εμάς τους ίδιους, στην καθημερινότητά και στις οικογένειές μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook