Tα προβλήματα της ενδοχώρας, αλλά πολύ περισσότερο οι προοπτικές και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του Τουρισμού και η τόνωση της τοπικής οικονομίας, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει στην Ύπαιθρο της Π.Ε Ηρακλείου, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης

Ο κ. Βαμιεδάκης, στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Δήμο Βιάννου, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το Δήμαρχο κ. Παύλο Μπαριτάκη, δημοτικούς συμβούλους, αλλά και απλούς πολίτες ανταλλάσσοντας απόψεις για θέματα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

Η χθεσινή επίσκεψη της Βιάννου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των επισκέψεων του τόσο στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου συνομίλησε με τον κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη, όσο και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπου συναντήθηκε με τον κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, αλλά και με το Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη Πρώτη Δύναμη», στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών επισήμανε πως η ενδοχώρα αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη της Κρήτης και το «πάντρεμα» πρωτογενή και τουριστικού τομέα, καθιστώντας σαφές, πως με στοχευμενες δράσεις και συγκεκριμένη πολιτική που έχει ήδη εκπονηθεί, το νησί μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πλούτο που διαθέτει προς όφελος των πολιτών. Είναι ουσιώδες να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στην παραγωγή και τη διανομή των τοπικών προϊόντων, καθώς μέσα από εκεί θα στηριχθούν και θα βοηθηθούν οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη διαχείριση των κονδυλίων προς όφελος της ενδοχώρας, αλλά και της ανάγκης που υπάρχει για ένα στρατηγικό σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη της ενδοχώρας και του Νότου, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που υπάρχουν.

«Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή, όπου απαιτείται υπέρβαση από όλους μας και ενεργή συμμετοχή από όσους μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά, προκειμένου να δώσουμε την απαιτούμενη ώθηση στον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, την οποία χρειάζεται η Κρήτη, για να κεφαλαιοποιήσουμε τα θετικά μηνύματα των τελευταίων χρόνων», τόνισε με έμφαση ο κ. Βαμιεδάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «η Κρητική Ενδοχώρα και ο Κρητικός Νότος έχουν όλες τις προοπτικές για τουριστική ανάπτυξη, η οποία όμως θα πρέπει να έρθει σεβόμενη απόλυτα τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του τοπικού περιβάλλοντος και κοινωνίας. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός με έμφαση στον αγροτοτουρισμό, την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών που μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που προσφέρεται. Παράλληλα με την καθαυτή τουριστική ανάπτυξη πρέπει να δοθεί έμφαση και στη διασύνδεση της με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει τα οφέλη του τουρισμού να διοχετευτούν σε όλες τις πτυχές της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας».

Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έλειψε επίσης το «καυτό» ζήτημα του αεροδρομίου Καστελίου, για το οποίο ο κ. Βαμιεδάκης εξέφρασε την άποψη πως το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, καθώς η κωλυσιεργία που υπάρχει μέχρι σήμερα και η αδυναμία να ληφθεί μια οριστική και ξεκάθαρη απόφαση, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, στον τουρισμό, στην επενδυτική δραστηριότητα και τελικά στην ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού, που δεν έχει ένα αεροδρόμιο αντάξιο της σπουδαιότητας του.

Η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί μακριά από μικρό – πολιτικά παιχνίδια σεβόμενη τους πολίτες και πάνω από όλα βασισμένη σε μελέτες που θα δείχνουν την πραγματική επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη προς τους πολίτες της Νέας Αλικαρνασσού, όπως ακριβώς γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε κοινωνίες του εξωτερικού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook