Στη Σούδα, το κάψιμο του Ιούδα, δεν είναι μια τυπική αναβίωση εθίμου από γενιά σε γενιά.

Αντίθετα, είναι μια γιορτή «ζωντανή», που αρχίζει μέρες πριν την Ανάσταση και έχει για δυνατό πυρήνα της μια....  τεράστια παρέα... τους νέους  της  Σούδας!

Το αποτέλεσμα το βράδυ της Ανάστασης, μοναδικό!

Μόλις ο ιερέας ψάλει το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός Ανέστη», στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Σούδας, το ομοίωμα του Ιούδα φεύγει στον αέρα με σχοινιά και «προσγειώνεται», βάζοντας φωτιά στο λόφο από ξύλα  που έχουν μαζέψει τα παιδιά στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.Το νέο αίμα της περιοχής, έχει καταφέρει να μετατρέψει  το βράδυ της Ανάστασης στη Σούδα, σε μια ξεχωριστή  εμπειρία.

Τα προεόρτια βέβαια αρχίζουν μέρες πριν όπως δηλώνει στο Flashnews.gr o αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σούδας και μέλος της νεολαίας Κάτω Σούδας, Μανώλης Περάκης:Τις προηγούμενες ημέρες οι νέοι της περιοχής συγκεντρώνουν με καρότσες και φορτηγάκια, μεγάλη  ποσότητα  ξύλων κάνοντας σαματά και... ηχηρό το πέρασμά τους.Μετά αρχίζουν το στήσιμο της κρεμάλας με ό,τι πατέντα μπορεί να  φανταστεί κανείς και φυσικά με τα γέλια και κυρίως τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν και να κρατάνε ανεβασμένο το κέφι.Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο γνωστό το τι συμβαίνει το βράδυ της Ανάστασης στη Σούδα, που κάθε χρόνο συρρέουν όλο και περισσότεροι πιστοί για να δουν από κοντά το θέαμα.Και φυσικά όταν όλα στηθούν και ετοιμαστούν, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, στήνετε το μεγάλο γλέντι που φτάνει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.Έτσι πέρα από  το  φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα στη Σούδα Χανίων, αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το κέφι και η απίστευτη όρεξη μιας νέας γενιάς η οποία κρατά γερά στα χέρια της τη σκυτάλη της παράδοσης που έλαβε από τους παλιούς και πρόκειται να παραδώσει στους νεότερους.

Τώνια Λιοδάκη
[email protected]