Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια, παρά την καταστροφή στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα -το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από εκείνο στο Τσερνομπίλ πριν από 25 χρόνια.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η χρήση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

«Πρώτον, μια συνολική επανεξέταση (της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας) είναι απαραίτητη. Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι αντιδραστήρες που θα σταματήσουν για επανέλεγχο θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν μόλις κηρυχθούν ασφαλείς, διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι θα επιτρέψουμε σε αυτούς που είναι εξοπλισμένοι με τα μέτρα ασφαλείας έκτακτης ανάγκης να ξαναρχίσουν την λειτουργία τους», δήλωσε.

Το ζήτημα μιας πιθανής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι πάντως σήμερα σε δημόσια διαβούλευση στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, ο Καν διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει στο εξής να επανεξετάσει εκ βάθρων τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή της πολιτική. Ευρισκόμενη στη συμβολή τεσσάρων τεκτονικών πλακών, η Ιαπωνία υφίσταται περισσότερους από το 20% των πλέον ισχυρών σεισμών που σημειώνονται κάθε χρόνο στη Γη.

Το αρχιπέλαγος διέθετε πενήντα πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου. Η πυρηνική ενέργεια προσφέρει κάτι λιγότερο από το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα αυτή.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook