Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών με πλήθος Αγρινιωτών και όχι μόνο να απολαμβάνουν το θέαμα και να καταχειροκροτούν τις προσπάθειες των χαλκουνάδων.

Η πλατεία Δημάδη, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων και τη συνάντησή τους στην κεντρική πλατεία, γέμισε από νωρίς με κόσμο που, παρά τη βροχή που ξέσπασε λίγη ώρα μετά την έναρξη του εθίμου, παρέμεινε στην πλατεία και στα γύρω υπόστεγα, εμψυχώνοντας τους χαλκουνάδες που συνέχιζαν με τα τσιγάρα τους να ανάβουν τα χαλκούνια και να δημιουργούν ένα μοναδικά εντυπωσιακό θέαμα!

Τα χαλκούνια είναι το έθιμο εκείνο που αν και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, καταφέρνει να προβάλει το Αγρίνιο στο πανελλήνιο. Επρόκειτο για μία αυτοσχέδια «εκρηκτική» εφεύρεση των Αγρινιωτών την εποχή του Τουρκικού ζυγού, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους επιταφίους κατά την περιφορά τους τη Μ. Παρασκευή απ’ τις επιθέσεις των αλλόθρησκων κατακτητών.

Η ιδέα ήταν απλή και αποτελεσματική: λίγο πεπιεσμένο χαρτί, λίγο μπαρούτι, ένα φυτίλι και οι σπινθήρες που εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση εμπόδιζαν την προσέγγιση κάθε παρείσακτου. Το έθιμο συνεχίστηκε για δεκαετίες και έλαβε μάλιστα τη μορφή ανταγωνισμού μεταξύ των ενοριών. Κάποια στιγμή ατόνησε, το έθιμο όμως επανεμφανίστηκε πιο δυναμικά και οργανωμένα απ΄ τη δεκαετία του ’90 και μετά.newpost.gr