Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον εμποδίσει, μαζί με άλλους διπλωμάτες, να παραστεί στην τελετή για την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, το Μεγάλο Σάββατο.

Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο απορρίπτουν την κατηγορία αυτή χαρακτηρίζοντάς την απόπειρα διογκωσης ενός «μικροεπεισοδίου» και υπογραμμίζοντας ότι δεν αναφέρθηκε κανένα βίαιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της τελετής την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες χριστιανοί που είχαν συρρεύσει στο Ναό, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο Ρόμπερτ Σέρι, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι Ισραηλινοί αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας εμπόδισαν μια ομάδα αποτελούμενη από διπλωμάτες και Παλαιστίνιους πιστούς να πλησιάσουν τον Ναό με τον ισχυρισμό ότι «αυτές ήταν οι εντολές που είχαν λάβει». Μιλώντας στη συνέχεια στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Σέρι είπε ότι περίμενε, μαζί με διπλωμάτες από την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία επί μισή ώρα, στριμωγμένος από το πλήθος πίσω από τα κάγκελα ασφαλείας, ενώ οι Ισραηλινοί αγνόησαν τις εκκλήσεις του να μιλήσει με κάποιον ανώτερό τους.

«Ήταν πραγματικά επικίνδυνο γιατί το πλήθος ήταν τεράστιο και με έσπρωχναν πάνω σε ένα μεταλλικό φράχτη που είχε στήσει η αστυνομία, το πλήθος έσπρωχνε πραγματικά πάρα πολύ» είπε, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε ποδοπατηθεί εάν τελικά δεν τον άφηναν οι αστυνομικοί να περάσει.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτό. Δεν υποστηρίζω ότι αισθάνθηκα πως η ζωή του διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, όμως αυτό δεν ήταν κάτι που θα συνέδεε κανείς με μια ειρηνική λιτανεία για το Πάσχα», πρόσθεσε.

Η Τέρι Μπαλάτα, μια Παλαιστίνια αυτόπτης μάρτυρας, είπε ότι άκουσε έναν Ισραηλινό αξιωματικό να απαντάει στον Σέρι «ε, και λοιπόν;» όταν εκείνος του δήλωσε ότι είναι ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Καταγγέλοντας την «απαράδεκτη συμπεριφορά των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας» ο Σέρι ζήτησε από όλες τις πλευρές «να σεβαστούν το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε όλες τις κατηγορίες και αντιθέτως κατηγόρησε τον Σέρι για «σοβαρό σφάλμα κρίσης» καθώς δεν αναφέρθηκε κανένα βίαιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της τελετής. Παραδέχτηκε πάντως ότι η αστυνομία είχε λάβει μέτρα για να περιορίσει το πλήθος που είχε συρρεύσει στο ναό και στους γύρω δρόμους. «Αν υπήρξε κάποιο σπρώξιμο, θα το χαρακτήριζα μικροεπεισόδιο», είπε ο Γιγκάλ Πάλμορ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook