Το 2ο Συνέδριο \’\’Κρητική Διατροφή & Υγεία\’\’ που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 14 και 15 Μαίου του 2011 με μεγάλη επιτυχία, έστειλε για μία ακόμα φορά  μήνυμα  για την σπουδαιότητα και τα μοναδικά οφέλη της Κρητική Διατροφής και την αναγκαιότητα για διαχωρισμό του μοντέλου της Κρητικής διατροφής από το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής που προωθείται τα τελευταία χρόνια.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Όθωνας και έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Λαμπρινός, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης,ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Αμπαδιωτάκης, εκπρόσωποι της εκκλησίας ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ κ.Καρχιμάκης, η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής UNESCO κ.Τζιτζικώστα, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ.Μαριδάκης και η βουλευτής Ρεθύμνης κ.Κεφαλογιάννη

Την ιδέα και την διοργάνωση του συνεδρίου είχε η κ. Δασκαλάκη και η εταιρεία DASKALAKIS T.R.V., ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ και τελέστηκε υπό την αιγίδα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ε.Ε.UNESCO, της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, του Δήμου Ρεθύμνου, των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνης.

Την πρώτη ομιλία έδωσε ο διακεκριμένος Πανεπιστημιακός κ. Καφάτος όπου τόνισε την σημασία της Κρητικής Διατροφής στην προαγωγή της ανθρώπινης Υγείας και την πρόληψη ασθενειών και παρουσίασε αξιόλογα και ανατρεπτικά στοιχεία.

Στην ομιλία τους ο κ. Μαλάς, Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης μίλησε για την συσχέτιση της Κρητικής Διατροφής με την εμφάνιση του καρκίνου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην κατανάλωση του ελαιολάδου και του αλκοόλ.

Ο κ Αλιφιεράκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανιών και μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέπτυξε το θέμα \’\’ Κρητική Διατροφή το πρότυπο της Υγιεινής Διατροφής\’\’ και αργότερα σε δηλώσεις του είπε ότι η χρήση του όρου Μεσογειακή Διατροφή είναι λανθασμένη και παραποιητική και κάλεσε τους Κρητικούς να επανέλθουν στην διατροφή των προγόνων τους που αποδεδειγμένα οφέλημη για την υγεία τους. Επίσης καλεί τους Κρητικούς να ευαισθητοποιηθούν και να πιστέψουν σε αυτό για λόγους υγείας αλλά και προβολής της Κρήτης. Τέλος τόνισε ότι οι Ιατρικοί σύλλογοι και οι διοργανωτές θα συνεχίσουν να επιμένουν διοργανώνοντας κάθε χρόνο το συνέδριο και θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στους αρμόσιους φορείς και τους πολιτικούς έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κ. Οικονομάκης, Διδάκτωρ Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε μερικά από τα 150 είδη των εδώδιμων άγριων φυτών που υπήρχαν στο διαιτολόγιο των Κρητών, φυτά που το καθένα με το τρόπο του αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και της πρακτικής ιατρικής.

Στην ομιλία του ο κ. Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης και μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας παρουσίασε την επίδραση της Κρητικής Διατροφής στην καρδειαγγειακή νοσηρότητα. Σε δηλώσεις του μίλησε για τους πολλαπλούς στόχους του συνεδρίου, που πρωτίστως είναι η υγεία και η προσέγγιση των οικογενειών για ενημέρωση και επαγρύπνηση ώστε να βοηθηθούν οι νέες γενιές που πλέον από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικά και ψυχολογικά. Επίσης δήλωσε ό,τι σε δεύτερο επίπεδο η διοργάνωση του συνεδρίου ήθελε να δώσει βήμα σε εκπροσώπους του παραγωγικού τομέα και τοπικών ενώσεων που εκπροσωπήθηκαν επάξια από τους κυρίους Μαντιδάκη και Ροδανό, τον  κ Καλαϊτζιδάκη και σε εκπροσώπους φορέων όπως η κ. Νόβακ και ο κ. Καλαμπόκης ώστε να οργανωθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και συνεργασίας.

Επίσης ο κλινικός διαιτολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής εταιρείας κ. Γρηγοράκης μίλησε για την πληθώρα των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στην Κρητική Διατροφή και την επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμο.

Τέλος ανέλυσαν θέματα του συνεδρίου οι έγκριτοι επιστήμονες κ. Σπύρου, Επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Μπαγουράκης, Παιδίατρος, ο κ. Παπαθωμάς, Γυναικολόγος.Τα συναισθήματα που άφησε το συνέδριο είναι ανάμεικτα γιατί τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων και ειδικότερα των Κρητικών είναι απογοητευτικά και κρούουν το καμπανάκι για επίσπευση των δράσεων για αλλαγή νοοτροπίας και τρόπους ζωής. Ταυτόχρονα όμως είναι συγκινητικό όταν παρακολουθείς τα πρώτα βήματα μίας προσπάθειας για Αλλαγή και Ενημέρωση από μία ομάδα αποφασιμένων ανθρώπων!

Το μήνυμα όμως είναι ένα \’\’ Ενημέρωση, Στήριζη και Επιστροφή στην παράδοση μας\’\’!

Γεωργία  Σπ. Πετράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook