Την πόρτα στους ακροδεξιούς της Ευρώπης κλείνει ερμητικά ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία το κόμμα του οποίου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να εκτοπίσει από την πρώτη θέση τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 
Ο Φάρατζ απέρριψε την πρόταση της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές ξεκαθαρίζοντας ότι το «Κόμμα Ανεξαρτησίας» (Ukip) δεν θα συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκό ακροδεξιό κίνημα με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και τον Γκέερτ Βίλντερς του κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία καθώς έχει διαφορετικούς στόχους. 
Καθώς τα ακροδεξιά κόμματα είναι σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, ο Φάρατζ απέρριψε την πρόταση της Λεπέν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Tο κόμμα \”Ukip\” δεν είναι δεξιό κόμμα αλλά ελευθεριακό που πιστεύει στην περιορισμένη κυβέρνηση, τη χαμηλή φορολογία, την προσωπική ελευθερία και την υπευθυνότητα υπό μία δημοκρατική εθνική κυβέρνηση και όχι υπό τη κυριαρχία των Βρυξελλών. Το Ukip δεν θα αναμειχθεί στην πρωτοβουλία της Λεπέν και του Βιλντερς». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάρατζ υπήρξε από τα τα μαθητικά του χρόνια μέλος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας το οποίο εγκατέλειψε το 1992 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος της Ανεξαρτησίας με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής το 1999, το 2004 και το 2009, ενώ ήδη το 2006 γίνεται αρχηγός του, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγεται το 2010. Ο Φάρατζ, όμως, είναι περισσότερο γνωστός για την κοφτερή γλώσσα του. Η λεκτική επίθεση εναντίον του Χέρμαν βαν Ρομπάι, του πρώτου πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τέως πρωθυπουργού του Βελγίου, στις 24 Φεβρουαρίου του 2010, έγραψε… ιστορία. 
Ο Φάρατζ είχε πει για τον Χέρμαν βαν Ρομπάι ότι «είναι εξίσου χαρισματικός με ένα βρεγμένο σφουγγαρόπανο» και «μοιάζει με χαμηλόβαθμο τραπεζοϋπάλληλο» τονίζοντας ότι «πρόθεση του βαν Ρομπάι είναι να γίνει ο σιωπηλός δολοφόνος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών κρατών εθνών». Ο μοναδικός πολιτικός που έχει ξεφύγει κριτική του είναι ο Ρώσος πρόεδρος. 
«Θαυμάζω τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως διαχειριστή και όχι ως άνθρωπο, και πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν τον εγκρίνω πολιτικά». Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει την διαφωνία του για το ευρώ, λέγοντας ότι το ενιαίο νόμισμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τόσο διαφορετικές οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας και της Γερμανίας. 
Μέχρι τώρα, πάντως, ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που «δείχνουν» το κόμμα του να έρχεται πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου για το ευρωκοινοβούλιο. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook