Τη σημαντική προσπάθεια αναζωογόνησης της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» αναλαμβάνει ο Σύλλογος Φίλων της Πινακοθήκης, μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών του. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”από το 2004 ο Σάββας Πετράκης απευθύνθηκε σε εικαστικούς καλλιτέχνες, κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά τους και να τους πείσει να χαρίσουν έργα τους για τον μεγάλο σκοπό του, τη δημιουργία μιας μοναδικής πινακοθήκης στον απομακρυσμένο Κερατόκαμπο της Βιάννου. Οι δωρητές καλλιτέχνες ενστερνίστηκαν το εγχείρημα και συγκινήθηκαν από την ιδέα δημιουργίας ενός χώρου πολιτισμού σε έναν τέτοιο τόπο. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, στην εσχατιά της κρητικής γης, βρίσκεται η νοτιότερη, διεθνούς εμβέλειας, πινακοθήκη της Ευρώπης, με περισσότερα από 200 έργα ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών, η οποία εγκαινιάστηκε το 2005 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά τον θάνατο του Σάββα Πετράκη το 2012, η Πινακοθήκη παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, χωρίς μόνιμη χρηματοδότηση και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Πολιτεία, καταφέρνοντας μόλις και μετά βίας να παραμείνει ανοιχτή για μερικές μέρες το καλοκαίρι. 
Σε μας, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης, μαζί με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατοκάμπου «Η Βίγλα», πέφτει το βαρύ φορτίο να συνεχίσουμε το εμπνευσμένο έργο του Σάββα Πετράκη. Πιστεύουμε βαθιά πως η Πινακοθήκη, παρά την κρίση δεν πρέπει να παραμείνει μία «αποθήκη πινάκων» αλλά να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο και φορέα πολιτισμού για όλη την Κρήτη. 
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε εκ νέου, εικαστικούς δημιουργούς και εραστές των εικαστικών τεχνών από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθειά μας και να καταθέσουν ιδέες και δημιουργικές προτάσεις για την ανάδειξη του ρόλου της Πινακοθήκης. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για εγγραφή νέων μελών του συλλόγου μας με στόχο την αναζωογόνηση της Πινακοθήκης. 
Στις 9 Απριλίου 2014 έγινε η επανενεργοποίηση του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθηκης. Εκλέχτηκε το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και ήδη, παρουσία δύο δημάρχων της περιοχής, θέσαμε επιτακτικά τα ζητήματα επιβίωσης της Πινακοθήκης. Επίσης, κατατέθηκαν οι πρώτες σημαντικές προτάσεις για την λειτουργική αναβάθμισή της, τη σύνδεσή της με την τουριστική ανάδειξη της περιοχής της Βιάννου και για το σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας της. 
Σας καλούμε λοιπόν σε αυτό τον σχεδιασμό να συμβάλλετε με όποιο τρόπο επιθυμείτε ερχόμενοι σε επικοινωνία με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Καλούμε τις αρχές της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να σταθούν αρωγοί της προσπάθειάς μας εφόσον πιστεύουν πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη και προϋπόθεση πραγματικής «ανάπτυξης». 
Με εκτίμηση, 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου 
Ο πρόεδρος: Κωνσταντίνος (Τάκης) Περάκης, εικαστικός (6972.092020)
Ο α’ αντιπρόεδρος: Γιώργος Κατσαράκης, αρχιτέκτονας
Ο β’ αντιπρόεδρος: Γιάννης Πετράκης, μουσικός
Ο γραμματέας: Μάριος Διονέλλης, δημοσιογράφος (6985.050477) 
Η ταμίας: Μαρία Λουλάκη, εκπαιδευτικός
Τα μέλη: 
Ελευθερία Κόμη, ηθοποιός
Μαρία Χρηστάκη, βιολόγος (6937.473957) 
e-mail επικοινωνίας: viannos.gallery@gmail.com \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook