Με ομιλία στα Χανιά συνέχισε την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες στις 18 και 25 Μαίου να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή και τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους προκειμένου, όπως είπε, να γυρίσει η χώρα σελίδα.

Πολλές ήταν οι αναφορές του κ.Τσίπρα στην Κρήτη, ενώ μάλιστα ανακοίνωσε πως η πρώτη πανελλαδική προεκλογική ομιλία έγινε στα Χανιά, ενώ η τελευταία, στις 23 Μαίου, θα γίνει στο Ηράκλειο.

Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, εκτός του πλήθους των πολιτών και των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ απο την Κρήτη, παρευρέθησαν και ο Κρίτων Αρσένης, η Σοφία Σακοράφα και η καταγόμενη απο τα Χανιά ομογενής Σοφία Λεωνιδάκη, η οποία είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το κόμμα \”Αριστερά\” της Γερμανίας. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του υποψήφιου Δημάρχου Χανίων, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών \”Πρώτα ο άνθρωπος\” κ.Γιάννη Σαρρή.

Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με αναφορές στους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά χαιρετίζει \”τη Κρήτη που δίδαξε σε όλους μας, με τους αγώνες της, ότι ξαστεριά θα κάνει μονάχα όταν όλοι εμείς το αποφασίσουμε.
Όταν όλοι εμείς αφήσουμε τον καναπέ και βγούμε στη στράτα των Μουσούρων.
Στους δρόμους του αγώνα.
Όταν όλοι εμείς πάρουμε στα χέρια μας την όμορφη πατρόνα της πατρίδας, της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας.
Που σήμερα είναι η απόφαση, η θέληση, η συμμετοχή, η αντίσταση, η ψήφος μας.
Όταν όλοι εμείς αποτινάξουμε το φόβο, τους εκβιασμούς, το πέπλο του ψέματος και της απάτης.\”

Στην συνέχεια αφού άφησε αιχμές για τον ρόλο των κεντρικών μεγάλων ΜΜΕ της Αθήνας, αναφέρθηκε και στην \”σιωπή\” τους στο θέμα των χημικών της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά : \”Για αυτό και εμείς θα το φωνάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συντασσόμενοι με εκατοντάδες φορείς, με όλες τις συλλογικότητες της Κρήτης, με όλο τον λαό της Κρήτης που ενωμένος αλλά αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ, δίνει μία μεγάλη μάχη. Μακριά τα χημικά από την Κρήτη.

Πάρτε τα σκουπίδια στο σπίτι σας κ. Μπαρόζο. Μακριά από τη θάλασσα της Κρήτης. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το περιβαλλοντικό, αυτό το πολιτικό έγκλημα.\”


\"\"

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ.Τσίπρα σε πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπ.Οικονομικών κ.Σόιμπλε:

Να τι είπε με μεγάλη αλαζονεία ο συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, και αφού έπλεξε το εγκώμιο στις περικοπές των μισθών στη Ελλάδα.
\”Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα\”.
Ο κος Σόιμπλε είναι πεπεισμένος, ελπίζει, ξέρει αυτός ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα.
Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, συμπλήρωσε ότι \”η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση\”……….

.……Ας ετοιμάζεται όμως ταυτόχρονα, καλού κακού, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.
Και να αντιμετωπίσει μια ελληνική κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια.
Που δεν θα είναι σαν εκείνα τα παιδιά, που σατιρίζει το παλιό τραγούδι: Το να μου φωνάζει yes, τ\’ άλλο μου φωνάζει ya.
Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει και όχι, και nein, και no\”.

\"\"

Σκληρές ήταν οι αναφορές του κ.Τσίπρα στον \”πόλεμο\” που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ απο τα κεντρικά ΜΜΕ, ενώ στην ομιλία του συνέχισε την σύνδεση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε λέγοντας:

\”Πίσω από την χυδαία προπαγάνδα όλου του συστήματος διαπλοκής, πίσω από το successstory κρύβεται αυτό που έχουμε αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα.
Ένα νέο μνημόνιο. Το έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς και σε αντάλλαγμα πήρε τα «δώρα» της κ. Μέρκελ, την στήριξη του κ. Σόιμπλε και τους επαίνους όλων των κερδοσκόπων.
Ζητήσαμε να το καταθέσουν οι μοιραίοι και άβουλοι στη Βουλή. Αλλά για κακή τους τύχη, ένα-ένα τα σημεία του νέου μνημονίου, αυτής της νέας βαρβαρότητας, βγαίνουν στη φόρα.  Και αυτό είναι το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.
• Απελευθέρωση απολύσεων.
• Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο.
• Κατάργηση τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού.
• Κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων.
• Νέα μείωση συντάξεων ακόμα και των αναπηρικών.

Μετά την κάλπη όλα. Μέχρι την κάλπη κρύβονται. Όπως ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν έταζαν επαναδιαπραγμάτευση πριν τις κάλπες ενώ είχαν έτοιμο το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα για μετά. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε να κρύβονται και να κοροιδεύουν. Αυτό κ. Σαμαρά σας το υπόσχομαι προσωπικά. Το προεκλογικό σας πρόγραμμα θα το μάθει ο λαός.

Με τα ψέματα προσπαθούν να μείνουν όρθιοι. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Όπως δεν δίστασαν ακόμα και για το θέμα του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων, να αραδιάσουν ψέματά. Αλλά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους προστάτες τους, τους Γερμανούς.
Που ανακοίνωσαν επισήμως ότι το θέμα του κατοχικού δανείου ουδέποτε ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ. Δεν είναι μακριά η μέρα όμως. Που θα τεθεί, θα διεκδικηθεί και θα δικαιωθεί ιστορικά το θέμα του κατοχικού δανείου. Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δεν θα την κρατά κανείς από πουθενά.
Θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς.Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.\”

\"\"

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, ο κ.Τσίπρας είπε : \”Εδώ στη Κρήτη να ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή, με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη Περιφέρεια.

Για να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε.


Για να χτυπηθεί άμεσα η ανεργία που κάνει το νησι να αιμορραγεί.


Για να σταματήσει η καταστροφή των κοινωνικών υποδομών.


Θέλουν την Κρήτη χώρο φαραωνικών σχεδίων και κατασκευών, δίνουν την Κρήτη λάφυρο στα μεγάλα συμφέροντα. Η Κρήτη, όμως, αξίζει μία καλύτερη μοίρα.


Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη συνεχιζόμενη παρακμή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Προέχει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στη Κρήτη.


Εδώ στον νομό Χανίων 2000 αγρότες ξεκίνησαν πρωτοποριακά εγχειρήματα, οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έκαναν τεράστια βήματα για την αναβάθμιση του κρασιού, πολλές εξαιρετικές προσπάθειες τυποποίησης ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης έχουν ξεκινήσει παντού. Αυτή τη Κρήτη που παλεύει, τη Κρήτη που αντιστέκεται, που δίνει τη μάχη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς κρατική αρωγή, χωρίς εργαλεία και μέσα που αφειδώς έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία, αυτήν την Κρήτη εμείς θα στηρίξουμε, αυτήν την Κρήτη οραματιζόμαστε.


Η Κρήτη χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό. Χρειάζεται κατεπειγόντως χωροταξικά σχέδια παντού. Χρειάζεται να προστατεύει τους υπέροχους φυσικούς θησαυρούς της από το Λαφονήσι , το Μπάλλο και τη Σαμαριά μέχρι το Βάι. 


Η Κρήτη χρειάζεται να ζωντανέψει την ενδοχώρα της, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την εξαιρετική παραγωγή της.


Η Κρήτη χρειάζεται να αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό και τα εξαιρετικά της πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


Χρειάζεται να ανοίξει νέους δρόμους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στους τομείς της ανακύκλωσης, να δώσει νέα παραδείγματα στην αναμόρφωση των πόλεων και στην ανάδειξη του μοναδικού αρχιτεκτονικού της πλούτου.


Αλλά και τα Χανιά, το στολίδι της Κρήτης αξίζουν μια νέα αυτοδιοικητική πνοή. Με όραμα, σχέδιο και δημοκρατικό προγραμματισμό. Με το πολίτη, το δημότη συμμέτοχο και συνδημιουργό στις αποφάσεις για το αύριο της πόλης. Με τη Πρωτοβουλία Πολιτών και τον Γιάννη Σαρρή στη δημοτική αρχή της Πόλης.


Την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που βάζει πρώτα τον άνθρωπο, που υπερασπίζεται το βαθύτερο νόημα της αυτοδιοίκησης κόντρα στις παλαιοκομματικές λογικές.


Που μάχεται τα μνημόνια και την λιτότητα. \”

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ.Τσίπρα εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook