Με τη διάλεξη του Αλκιβιάδη Πρέπη, αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα τα ιστορικά μνημεία και την εθνική ταυτότητα στα Βαλκάνια, συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου 2014, ώρα: 19.00΄, ο κύκλος διαλέξεων για την τοπική ιστορία που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Αμφιθέατρο Γιάννης Περτσελάκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, σε συνάρτηση με την περιοδική έκθεση Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία.

Αλκιβιάδης Πρέπης: Η διαχείριση των ιστορικών μνημείων στη διαδικασία συγκρότησης των εθνικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια (19ος-20ός αι.)

Μέσα από την ανάλυση επιλεγμένων παραδειγμάτων παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται το γεγονός ότι τα ιστορικά μνημεία, φορείς της διαχρονικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης των λαών της βαλκανικής, υπήρξαν πολλές φορές –τόσο στο παρελθόν όσο και στο πρόσφατο παρόν– αντικείμενα μιας εθνικιστικού χαρακτήρα διαχείρισης, προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες να «θωρακίσουν» την εθνική ταυτότητα και να εξαλείψουν την ιστορική παρουσία του «άλλου»- αλλοεθνή ή ετερόδοξου.

Η είσοδος στις διαλέξεις και στην τρέχουσα περιοδική έκθεση του ΙΜΚ Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook