Η λιτότητα σκοτώνει, αποδεικνύει επιστημονική έρευνα!

Οι περικοπές στην Ελλάδα προκάλεσαν αύξηση στις αυτοκτονίες ανδρών, σύμφωνα με έρευνα που επιδιώκει να αναδείξει το ανθρώπινο κόστος της λιτότητας.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ απέδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις περικοπές κοινωνικών δαπανών και τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε 1% πτώση στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα οδήγησε σε 0.43% αύξηση στις αυτοκτονίες μεταξύ των ανδρών. Έχοντας ελέγξει και άλλες αιτίες που ενδεχομένως να οδήγησαν σε αυτοκτονία, 551 άνδρες αυτοκτόνησαν «αποκλειστικά εξαιτίας της οικονομικής λιτότητας» ανάμεσα στο 2009 και το 2010, ανέφερε ο συνδημιουργός της έρευνας Νικόλαος Αντωνακάκης.

«Πρόκειται για σχεδόν μία αυτοκτονία την ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 στην Ελλάδα σημειώνονταν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα, αποδεικνύεται ότι το 50% ήταν λόγω της λιτότητας», πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία των της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης, υπήρχε ένα κενό στο συσχετισμό περικοπών δαπανών και υγείας, είπε.

Ο κ. Αντωνακάκης και ο συνερευνητής του, καθηγητής οικονομικών Άλαν Κόλλινς, εξεπλάγησαν με το πόσο μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών εμφανιζόταν να συνδέεται με τη λιτότητα, αλλά και πόσο ξεκάθαρος ήταν αυτός ο συσχετισμός.

Στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» για αυτοκτονίες βρίσκονται κυρίως οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών, καθώς είναι πιο πιθανό να υποστούν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους, σύμφωνα με την έρευνα.

«Τα ευρήματα αποτελούν κόλαφο για τους διαμορφωτές της πολιτικής και τους οργανισμούς υγείας», ανέφερε ο κ. Αντωνακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μολύνσεις από τον ιο HIV αυξήθηκαν περισσότερο από 200% από το 2011, λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης για την πρόληψη και η ενδοφλέβια χορήγηση ναρκωτικών αυξήθηκε καθώς η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%.

Στην Ελλάδα σημειώθηκαν επίσης τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας μετά από δεκαετίες, λόγω των περικοπών στα κονδύλια για αεροψεκασμούς.

Πηγή: The Guardian, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook