Την αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη» θα παρουσιάσει στις 12 Μαΐου η θεατρική ομάδα των μαθητών του 9ου Γυμνασίου και 10ου Λυκείου Ηρακλείου κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στο Palazzolo Acreide των Συρακουσών.

Είναι ένα από τα δύο σχολεία που πήραν την πρόσκληση ανάμεσα σε πολλές αιτήσεις να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο φεστιβάλ νέων των Συρακουσών.

Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το INDA (Instituto Nazionale del Drama Antico) γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, όταν για πρώτη φορά ,το 1914, παίχτηκε παράσταση αρχαίου δράματος. Από τότε κάθε χρόνο με εξαίρεση τους δύο παγκοσμίους πολέμους, το αρχαίο θέατρο ζωντανεύει δίνοντας μια εξέχουσα βαρύτητα στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιταλίας.

Στο αρχαίο θέατρο του Palazzolo Acreide θεατρικές ομάδες νέων από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού δράματος από τις 12-31 Μαΐου και αναμένεται να το παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατών.

Οι 21 μαθητές μας ενθουσιασμένοι και οπλισμένοι με τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα παρουσιάσουν την «Ελένη» του Ευριπίδη εκπροσωπώντας τη μητέρα του αρχαίου δράματος στη Μεγάλη Ελλάδα. Σκοπός είναι να επαναφέρουν τη σημασία και την αξία του αρχαίου δράματος στήνοντας ταυτόχρονα πολιτιστικές γέφυρες με νέους άλλων χωρών.

Η παράσταση με σκηνοθέτη και το φιλόλογο Γιώργο Γουγάκη και σκηνογράφο τη Βίκυ Καμένου ξεπέρασε τα όρια του σχολικού χώρου, ταξίδεψε στο αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας και στο αρχαίο θέατρο στο Δίον.
Η επιτυχία της την έκαμε γνωστή στο Ίδρυμα Κακογιάννη και συγκεκριμένα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο που πρότεινε τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ των Συρακουσών και έγινε αποδεκτή από τους διοργανωτές οι οποίοι καλύπτουν και τα έξοδα διαμονής και διατροφής των μαθητών.

Η περιφέρεια Κρήτης θεωρώντας ότι η εκπροσώπηση του τόπου μας από μια ομάδα μαθητών σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία χρηματοδότησε μέρος των εξόδων μετακίνησης των μαθητών και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί και το υπόλοιπο από άλλους φορείς. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για το ενδιαφέρον και την στήριξη της.

Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται από την πολιτεία, γιατί αξίζει να επενδύει στον πολιτισμό και μάλιστα όταν αυτός εκφράζεται από μαθητές. Στις δύσκολες μέρες που περνά η παιδεία μας είναι εκπληκτικό να διαπιστώνει κανείς ότι γίνονται τέτοιες δουλειές στα σχολεία.

Είναι πραγματικά το μόνο όπλο που απέμεινε στις μάχες για τη σωτηρία της χώρας μας» δήλωσαν εκπαιδευτικοί-συντελεστές της παράστασης που συμμετέχουν στην αποστολή της θεατρικής ομάδας.