Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την ανιστόρητη δήλωση του Θ. Πάγκαλου για την μη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821:

«Η εκτεταμένη οπλοχρησία και οπλοκατοχή στην Κρήτη, απαιτεί παρεμβάσεις άμεσες και καίριες. Γεγονότα όπως το προχθεσινό με τον άδικο χαμό του Γιώργου Γυπαράκη μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Δεν επιτρέπεται να χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή, και να βυθίζονται στον πόνο οικογένειες με αναπηρίες και θανάτους, εξαιτίας ενός «εθίμου…». Άλλωστε, η χρήση των όπλων είναι βάρβαρη συνήθεια που δεν ταιριάζει επ\’ ουδενί με τη φιλόξενη διάθεση και τις εθιμικές παραδόσεις της Κρήτης και του Κρητικού λαού.

Ωστόσο, όσον αφορά την ανιστόρητη δήλωση του κ. Πάγκαλου για την μη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821, έχω να θυμίσω ότι επαναστάσεις έγιναν στην Κρήτη και πριν το 1821, όπως μεταξύ άλλων, η επανάσταση του Γεώργιου Καντανολέου το 1527 μαζί με άλλους αρχηγούς της Δυτ. Κρήτης, τους Φωτεινούς, τους Μουσούρους, τους Κόντους, τους Πάτερους, η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 που ξεσήκωσε τους Σφακιανούς ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και θεωρήθηκε προπομπός της Επανάστασης του 1821 και άλλες.

Επίσης, προς ενημέρωση του κ. Πάγκαλου, η Επανάσταση στο νησί ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου 1821, με την πρώτη και νικηφόρα Mάχη στον Λούλο Χανίων. Στην περιοχή του Ηρακλείου η επανάσταση ξεκίνησε την ίδια περίοδο από τη Μεσσαρά με σπουδαίους Μεσσαρίτες οπλαρχηγούς όπως τον Καπετάν Κόρακα, τον Απόστολο Καρατάρη, τον Χαράλαμπο Αγγελιδάκη, τον Μιχαήλ Κουρμούλη. Τον Μάρτιο του 1822, επιχειρήθηκε η πολιορκία του Ρεθύμνου η οποία και απέτυχε με βαριές απώλειες. Στις 18 Μαΐου 1828 η Μάχη του Ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά και στις 11 Ιουνίου 1822 η Μάχη της Μαλάξας, είναι μόνο μερικές από τις Μάχες που δόθηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Πάγκαλου να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, όχι όμως με ανιστόρητες δηλώσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook