Τα επόμενα βήματα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να διασφαλιστεί πως θα καταστεί βιώσιμο, σχεδιάζουν ήδη στην κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την «εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιώντας τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Ο ίδιος διευκρίνισε και τους λόγους για τους οποίους η Τρόικα -δια του εκπροσώπου της Κομισιόν, κυρίου Ο\’ Κόνορ- μιλά για πλεόνασμα 1,5 δισ. και όχι 3,4 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Eurostat και τρόικας, έγκειται στο ότι «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ\’ ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι, για παράδειγμα:

– τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων,

– οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και

– τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» (που έχει ήδη αποφασιστεί και δρομολογηθεί) και για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που έγινε, ήδη, με επιτυχία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, από τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι:

* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (αφαιρούμενου του ποσού στήριξης των τραπεζών), διαμορφώθηκε το 2013 στα 3,8 δισ. ευρώ, ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,8% του ΑΕΠ).

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται από την τρόικα, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το πλεόνασμα αυτό είναι συμβατό με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου, τα υψηλά, διαχρονικά «δίδυμα» ελλείμματα εξαλείφονται, και, μάλιστα, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επισήμανε, δε, ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος και, παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς την στήριξη των τραπεζών (19,72 δισ. ευρώ επίπτωση τραπεζών ) διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013 ή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο.

Όπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 χωρίς τη στήριξη των τραπεζών ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας σε 1,5 δισ. ευρώ) και επανέλαβε πως το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και ότι στα πλαίσια αυτά θα ενημερωθεί η Βουλή αναλυτικά και για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 και του 2014.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook