Στροφή στην προσφορά διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν από ελληνικά προϊόντα οι εισαγωγές προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα παρουσιασθεί σήμερα Πέμπτη σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Με βάση τις μελέτες που υπέβαλαν το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey, η κυβέρνηση επέλεξε τους τομείς εκείνους στους οποίους διαβλέπει ότι υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτοί περιλαμβάνουν: την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση σε τομείς οι οποίοι αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή, όπως το ελαιόλαδο και τα είδη διατροφής, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις συνδυασμένες μεταφορές - logistics.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα χρειασθεί να συνεχιστούν η δημοσιονομική πολιτική της εξυγίανσης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί η έρευνα και οι συνθήκες ανταγωνισμού και να γίνουν αλλαγές στη φορολογία.

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, το σχέδιο βασίζεται στο ΕΣΠΑ, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα υποστηρίζει ότι, δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να ενισχύσουν τις επενδύσεις, πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Για την ενίσχυση των τελευταίων, η κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από την Ευρωζώνη.

Το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει σήμερα στους ομολόγους του o πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αποκρυσταλλώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες.

tanea.gr