Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις, κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης -και µεγαλύτερης- δόσης των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα τα \”Τα Νέα\”.

Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους  ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμα.

Έτσι, όσα Ταµεία κρίνεται με βάση τα στοιχεία τους ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητάτα τους, θα πρέπει να προβούν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες μπορεί και να φτάσουν σε υψηλά ποσοστά, εως δηλαδή και 20% του συντάξιμου μισθού.

Οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία δεν θα καταφέρουν να περάσουν το τεστ βιωσιμότητας οπότε και θα προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων.

Χωρίς να χάνει χρόνο η Κυβέρνηση ενέκρινε τη διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης.

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα, θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού.

Οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις, για να µην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα.

Οι όποιες πάντως μεταβολές θα γίνουν σε δόσεις, ώστε να αποφευχθεί το \”σοκ\” σε ταμεία και ασφαλισμένους ενώ εξετάζεται να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος 3 έως 10 ετών, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

 Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook