Στην κτιριολογική κατάσταση των σχολικών κτιρίων στον Νομό Ηρακλείου, και τις εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου, αναφέρεται σε απάντησή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού «οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», στο πλαίσιο Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου του ΟΣΚ στην Επικράτεια, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των πέντε Πολυτεχνείων της Χώρας, πραγματοποίησαν πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε 5.041 Σχολικές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται 6.424 στατικά ανεξάρτητα Σχολικά κτίρια.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο ΟΣΚ ενημέρωσε τις οικείες Νομαρχίες για τα αποτελέσματα του ελέγχουν, επισημαίνοντας τα Σχολεία για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις, με την πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων να οφείλονται σε κακή συντήρηση. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στα διδακτήριο, τα οποία είχαν ανεγερθεί έως το έτος 1959 (έτος καθιέρωσης του 1ου Αντισεισμικού Κανονισμού).»

Επισημαίνεται ότι «ειδικά στην Π.Ε. Ηρακλείου, ελέγχθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος, 183 Σχολικές Μονάδες που περιλάμβαναν 219 Στατικά Ανεξάρτητα κτίρια (κατασκευασμένα προ του 1959).»

Υπενθυμίζεται ότι η συντήρηση και οι επισκευές είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των κατά τόπους Δήμων και μάλιστα ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί, ενώ επιδίωξη των «Κτιριακών Υποδομών» είναι η επέκταση του προγράμματος και για τα υπόλοιπα διδακτήρια της Επικράτειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook