Τι κάνει ένα απολυταρχικό καθεστώς – στην περίπτωση μας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – όταν τρέμει μήπως ανατραπεί από τους αγανακτισμένους πολίτες του – «εσωτερικούς εχθρούς», αλλά δεν εμπιστεύεται τις δικές του δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή τους; Προφανώς, καταφεύγει στους ειδικούς –στην περίπτωση μας, στον Ερικ Πρινς, τον ιδρυτή της περιβόητης αμερικανικής εταιρείας ενοικίασης μισθοφόρων Blackwater.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις των The New York Times, λοιπόν, η κυβέρνηση των ΗΑΕ, συμφώνησε να πληρώσει στον αμφιλεγόμενο πρώην πεζοναύτη και νυν μεγαλοεργολάβο «αμυντικών υπηρεσιών» πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου ο τελευταίος να στρατολογήσει, να εκπαιδεύσει και να παρατάξει μια ιδιωτική «λεγεώνα των ξένων» – ένα επίλεκτο παραστρατιωτικό σώμα 800 ανδρών, που θα αναλάβει να προστατεύσει τους ντόπιους φεουδάρχες και τις χρυσοφόρες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από την οργή των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Όπως έγραψαν μάλιστα οι NYT, την συμφωνία ύψους 529 εκατομμυρίων δολαρίων με την νέα εταιρεία του Πρινς, την Reflex Responses, υπέγραψε ένας πραγματικός πρίγκιπας, ο διάδοχος του θρόνου του Αμπου Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναιχάν, προχωρώντας έτσι σε μια πρωτοφανή κίνηση «ιδιωτικοποίησης» της άμυνας της χώρας.

Ήδη καταφτάνουν στο μικρό κράτος του Περσικού κόλπου οι πρώτοι «συμβασιούχοι» (contractors) του αμφιλεγόμενου Αμερικανού αρχιμισθοφόρου, κυρίως από χώρες με μακρά παράδοση στην βίαιη καταστολή των πολιτών τους: την Κολόμβια και την Νότια Αφρική.

Οι άνδρες αυτοί εισέρχονται στα Εμιράτα ως… οικοδόμοι, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας των χωρών καταγωγής τους. Οι περισσότεροι «αξιωματικοί» του μισθοφορικού στρατού θα είναι πάντως Αμερικανοί, αφού ο Πρινς πληρώνει όπως λέγεται ως και 250.000 δολάρια το χρόνο για να προσελκύσει μάχιμα στελέχη με εμπειρία από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο «μυστικός στρατός» των Εμιράτων δεν είναι η μοναδική «μεγάλη δουλειά» που ετοιμάζει ο Πρινς στην περιοχή του Κόλπου: συμφωνα με στοιχεια που είδαν το φως πριν μερικους μήνες, το πρώην αφεντικό της Blackwater εχει αναλάβει την δημιουργία ενός παραστρατιωτικού σωματος 2.000 επίλεκτων Σομαλών, που θα αναλάβει την καταπολέμηση της πειρατείας στην ξηρά, με καταδρομικές επιχειρήσεις στα λιμάνια – ορμητήρια των συγχρονων κουρσάρων της ανατολικής Αφρικής.

Να σημειωθεί πως ο Πρινς, ο οποίος έγινε από παρίας δισεκατομμυριούχος χάρη στα τεράστια συμβόλαια που υπέγραψε με την κυβέρνηση Μπους για διάφορες «αμυντικές υπηρεσίες» ανά τον κόσμο, αναγκάστηκε να διαλύσει την Blackwater και να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για να αποφύγει να πληρώσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των δεκάδων αθώων θύματων των «εργολάβων» του.

Για το γνωστότερο λουτρό αίματος της Blackwater, την δολοφονία 17 Ιρακινών πολιτών σε πλατεία της Βαγδάτης το 2007, δικάζονται ακόμη στις ΗΠΑ τέσσερεις πρώην υπάλληλοι του Πρινς, ο οποίος είναι πλέον μόνιμος κάτοικος των Εμιράτων.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook