Κυρώσεις εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αποφάσισαν οι ΗΠΑ λόγω των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, εντείνοντας έτσι την πίεση στον πρόσωπο του από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Αλ Άσαντ παραδέχτηκε, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες διαδηλώσεων με εκατοντάδες θύματα, ότι οι Αρχές έκαναν λάθη κατά τον χειρισμό της κρίσης, η οποία, όπως είπε, έφτασε στο τέλος της.

Oι κυρώσεις αποφασίστηκαν κατά του Αλ Άσαντ και άλλων έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρα από τον πρόεδρο αφορούν τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ-Σχαρά, τον πρωθυπουργό Σαφάρ, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εσωτερικών, τον επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας όπως και τον διευθυντή της πολιτικής υπηρεσίας ασφάλειας.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύουν σε αμερικανικές εταιρείας να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα που αφορούν.

Προέτρεψαν δε τον Σύρο πρόεδρο «να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει».

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλλει κυρώσεις σε Σύρους ανώτατους αξιωματούχους ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν ανεβάσει τους τόνους της κριτικής για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Παραδοχή των λαθών

Ο ίδιος ο Άλ Άσαντ, μιλώντας σε αντιπροσωπεία από το προάστιο Μιντάν της Δαμασκού, επέρριψε μέρος της ευθύνης στην κακή εκπαίδευση μελών των σωμάτων ασφάλειας. Κατά την εφημερίδα «Αλ Βατάν» ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας θα εκπαιδευτούν ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αυτές οι υπερβολές.

Τους διαβεβαίωσε ακόμη ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την κρίση και ότι τα γεγονότα σταδιακά φτάνουν σε ένα τέλος.

Ο στρατός από την πλευρά του και παρά τις υποσχέσεις για αποκλιμάκωση, συνεχίζει να πολιορκεί με άρματα μάχης και καλά οπλισμένους στρατιώτες πόλεις όπου έχουν σημειωθεί πορείες διαμαρτυρίας.

Την Τετάρτη αναφέρθηκαν νέες επιθέσεις σε πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Άνθρωποι που διέφυγαν από την πόλη Ταλ Καλάχ (περίπου 5.000 τις τελευταίες ημέρες), κοντά στα σύνορα, μιλούν για τουλάχιστον 27 νεκρούς τις τελευταίες ημέρες στην πολιορκούμενη πόλη.

Στρατιώτες και ένοπλοι πολίτες άνοιξαν πυρ στα σπίτια τους και αναζητούσαν διαδηλωτές, όπως υποστήριξαν. Μίλησαν ακόμη και για δολοφονίες αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν στο Λίβανο.

Εντωμεταξύ, οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις είχαν καλέσει τον πληθυσμό σε γενική απεργία την Τετάρτη χωρίς, όπως φαίνεται, η συμμετοχή να είναι μεγάλη.

* Την Τετάρτη απελευθερώθηκε από το Ιράν η δημοσιογράφος του Al Jazeera Ντόροθι Παρβάζ, της οποίας τα ίχνη αγνοούνταν από το τέλος Απριλίου. Όπως έγινε γνωστό επιχείρησε να μπει στη Σύρια με ληγμένο διαβατήριο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook