Ο Δήμος Χερσονήσου διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 στο Ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort στο Λιμάνι Χερσονήσου ημερίδα με θέμα:

«Η σημασία του τουρισμού στην οικονομία του Δήμου Χερσονήσου – Τουριστικές εισπράξεις και προϊόντα. Μια προσέγγιση με την λογική των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού»

Στην ημερίδα παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Χερσονήσου κκ. Σπύρος Κατσαμποξάκης, Ιωάννης Μαστοράκης, Νίκος Σταυρουλάκης, Μανόλης Διαμαντάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, υπηρεσιακοί παράγοντες και κυρίως εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων του τουρισμού από το Δήμο Χερσονήσου.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης στον χαιρετισμό του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρωτοποριακή σε επίπεδο χώρας έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στους ειδικούς στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους του Δήμου στον τομέα του τουρισμού και στις ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής της Χερσονήσου.

Ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τη σημασία της μελέτης που παρουσιάστηκε καθώς και ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τις προσπάθειες του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Δοξαστάκη για την αναβάθμιση του τουρισμού μας.

Η ημερίδα είχε σαν στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών του τουρισμού για τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού», που διενήργησε κατ’ ανάθεση του Δήμου Χερσονήσου το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, Ομότιμο Καθηγητή Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών και Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ Γεράσιμου Ζαχαράτου σχετικά με την ανακεφαλαίωση της ανωτέρω έρευνας και η ομιλία του κ. Σταύρου Χατζημαρινάκη, Δρα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών που αφορούσε στα κύρια συμπεράσματα της έρευνας.

Στο επίκεντρο τέθηκαν τα ευρήματα των ερευνών στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, της βιοτεχνικής παραγωγής, των εστιατορίων και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Βασικά αντικείμενα αποτέλεσαν η προβλεπόμενη για το 2014 τουριστική δαπάνη, και η επιμέρους κατανάλωση αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων, ενέργειας και ύδατος, τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και Περιφέρειας. Αναπτύχθηκαν ζητήματα σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ομιλίες του κ. Ανδρέα Μεταξάς, – Ξενοδόχου, Προέδρου ΙΤΕΠ με θέμα «Το ΙΤΕΠ και η περιφερειακή διάσταση του τουρισμού στην Κρήτη» και της Δρ. Μαρίας Μαρκάκη, Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων ΙΤΕΠ με θέμα «Ο Τουρισμός στην Περιφέρεια Κρήτης και οι Υπόλοιπες Περιφέρειες».

Μετά το τέλος των ομιλιών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ερευνητές για τα αποτελέσματα της έρευνας και την προοπτική αξιοποίησης τους.

«Η μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα του Δήμου Χερσονήσου αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων για την πορεία του Τουρισμού και την αναγκαιότητα της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού και της πρότασης του Δήμου για την Τουριστική Ανάπτυξη», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα που είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε σήμερα αποτελεί μια παρακαταθήκη τόσο για τη Δημοτική Αρχή ως προς τον σχεδιασμό πολιτικών τουριστικής και ευρύτερα οικονομικής ανάπτυξης, όσο και για τους επαγγελματίες του τουρισμού για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι οι πολίτες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού να έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μαζί με τη Δημοτική Αρχή τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στο Δήμο μας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook