Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε μια ανεκτέλεστη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει εκδοθεί από το 2008 και αφορά την παράνομη κατασκευή έργου από τη δημοτική αρχή του πρώην δήμου Λάμπης σε αιγιαλίτιδα ζώνη της περιοχής. Ο δήμος αν και είχε από τότε την υποχρέωση, βάσει της δικαστικής απόφασης, να αποκαταστήσει το τοπίο και να το επαναφέρει στην πρότερη κατάστασή του δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες.

Πρόκειται για δρόμο που χαράχτηκε και κατασκευάστηκε το 2004 σχεδόν πάνω στο κύμα, σε γραφική και παρθένα παραλία της Ακουμιανής Γιαλιάς, στην περιοχή Τριόπετρα, ο οποίος τσιμεντοστρώθηκε με εκατοντάδες κυβικά μπετόν επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Την απόφαση για την κατασκευή του έργου είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Λάμπης κατά πλειοψηφία, προκειμένου να εξυπηρετήσει, σύμφωνα με το σκεπτικό, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η διάνοιξη και τσιμεντόστρωση του δρόμου, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, θεωρήθηκε από πολίτες του Ρεθύμνου, που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, ως προκλητική ενέργεια αλλά και ως παράνομη κατασκευή, καθώς δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον αιγιαλό και κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να αποκατασταθεί η περιοχή.

Το ΣτΕ συζήτησε την υπόθεση και έκρινε ότι η κατασκευή του δρόμου είναι παράνομη, το έργο κακοποιεί και επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ στην απόφαση που εξέδωσε υποχρέωνε τη δημοτική αρχή του δήμου Λάμπης να αφαιρέσει το μπετόν από την αμμουδιά, να κλείσει το δρόμο και να αποκαταστήσει την περιοχή επαναφέροντάς την στην πρότερη φυσική της κατάσταση.

Αν και φαίνεται ότι η τότε δημοτική αρχή του πρώην δήμου Λάμπης (επί δημαρχίας Γ. Ταταράκη) απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο τη διαβεβαίωνε, ότι έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και επανέφερε το τοπίο ως ήταν, πρόσφατα ο εισαγγελέας Ρεθύμνου διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει, πως ο τσιμεντοστρωμένος δρόμος εξακολουθεί να παραμένει στην αμμουδιά της Τριόπετρας κι ότι η δικαστική απόφαση, αν κι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία χρόνια από την έκδοση της, δεν έχει εκτελεστεί.

Ο εισαγγελέας με έγγραφό του στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Α. Καρούντζο, τον εντέλλει υπόχρεο να προχωρήσει άμεσα με συνεργεία της Περιφέρειας σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επαναφορά της περιοχής στην προτέρα κατάστασή της, αφαιρώντας και απομακρύνοντας τους 600 περίπου τόνους μπετόν εκτός του τοπίου και να επικαλύψει το διανοιχθέντα δρόμο με άμμο, ώστε ο περιβάλλων χώρος να αποκατασταθεί.

Υποχρεωμένος ο κ. Καρούντζος να υπακούσει στην εισαγγελική παραγγελία, διότι σε άλλη περίπτωση θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, πρόσφατα απέστειλε κλιμάκιο στην Τριόπετρα, το οποίο διαπίστωσε πως όντως το έγγραφο που είχε σταλεί στην Περιφέρεια από τον πρώην δήμαρχο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και πλέον βρίσκεται στην φάση των δικών του ενεργειών. Εντός του επόμενου διμήνου θα δώσει εντολή στα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας να εκτελέσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε σχέση με το που θα εναποθέσει τον μεγάλο όγκο μπετόν και για τον σκοπό αυτό αναζητά κατάλληλο χώρο.

 

rethnea.gr