«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει να ακυρώσει το ταξίδι του στα Τίρανα, που είναι προγραμματισμένο για αύριο (Παρασκευή)», γράφουν, σήμερα, οι αλβανικές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαρόζο είναι απογοητευμένος από τη στάση της πολιτικής τάξης των Τιράνων, η οποία- όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα- αγνοεί κάθε μήνυμα, που προέρχεται από τη Δύση για την επίλυση της κρίσης.

«Μετά τα γεγονότα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αξίζει να εισπράξει θετικά μηνύματα για την ένταξη της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι η πολιτική τάξη της δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει αρκετά για να αξίζει μια θετική αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση για το αν ο κ. Μπαρόζο θα επισκεφθεί ή όχι τα Τίρανα, αναμένεται εντός της Πέμπτης», φέρεται να δήλωσε πηγή από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Η κατάσταση στα Τίρανα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς εκατοντάδες οπαδοί του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένουν μπροστά στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία φρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ότι προσπαθεί, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Ο Έντι Ράμα, με δηλώσεις του, αργά χθες το βράδυ, κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους ώστε να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και την ψήφο τους.

«Χρέος μας είναι να σταματήσουμε το κατρακύλισμα της χώρας στον γκρεμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων.

Σημειώνεται ότι ύστερα από την καταμέτρηση των ψήφων που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι για το δήμαρχο), ο Λουλζίμ Μπάσα φέρεται να προηγείται με τρεις ψήφους έναντι του Έντι Ράμα, ανατρέποντας το προηγούμενο αποτέλεσμα, βάσει του οποίου ο τελευταίος είχε προβάδισμα δέκα ψήφων.

Η καταμέτρηση αναμένεται να συνεχιστεί σε λίγη ώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ