Μικρή επιδείνωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν στη νέα έκθεσή της για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στους διεθνείς πιστωτές για την χρηματοδότησή της.

Στην έκθεσή της μετά την επισκόπηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η Κομισιόν αναφέρει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί περίπου στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 112% του ΑΕΠ το 2022.

Στην προηγούμενη έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους προέβλεπε ότι το χρέος θα υποχωρούσε στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά χαμηλότερα» του 110% το 2022.

«Αυτή η επιδείνωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: στην χαμηλότερη πρόβλεψη για το ονομαστικό ΑΕΠ, την μεγαλύτερη προσαρμογή των τιμών (αποπληθωρισμός), στην χαμηλότερη πρόβλεψη για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, λόγω καθυστερήσεων στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και στην μεγαλύτερη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη του 2020 μειώνονται κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά την επιστροφή της στις αγορές νωρίτερα τον Απρίλιο, η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η έκθεση διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2015.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος το 2020 και το 2022 βασίζονται στην παραδοχή για νέα ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει το Reuters.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook