Για εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή κάνει λόγο η Τρόικα στην 250 σελίδων έκθεσή της όπως διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο για την απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ. που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη δημοσιότητα.

Οι ελεγκτές της τρόικας κάνουν λόγο για καθυστερήσεις αλλά αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας σε αρκετούς τομείς του προγράμματος. Επισημαίνουν, όμως, ότι υπάρχει ακόμα ρίσκο στην εφαρμογή του προγράμματος αποδίδοντας την «στα αντικρουόμενα κατεστημένα συμφέροντα».

Η εκτίμηση τους είναι, επίσης, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από φέτος (0,6%), τάση που θα γίνει ισχυρότερη το 2015 με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για ανάπτυξη ύψους 2,9% ενώ για το 2016 η πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,7%.

Κατά τους ελεγκτές βασικό όχημα της ανάκαμψης είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για το φορολογικό στην έκθεση σημειώνεται ότι ναι μεν είναι σε καλό δρόμο αλλά οι αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στον τραπεζικό τομέα οι τροϊκανοί αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών αν και επισημαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια λόγω των bad loans.

Για το χρέος, τέλος, στην έκθεση ελέγχου σημειώνεται ότι θα φτάσει στα ανώτατα επίπεδά του φέτος (177%) για να αρχίσει να μειώνεται από το 2015 καθώς θα αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε το 2020 να φτάσει στα επίπεδα του 125%.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook