Νέο νόμο, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να φέρει διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, θα εξαγγείλει την Τετάρτη μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα δεσμευθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα το νόμο και θα τονίσει ότι οι διατάξεις του θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για το πολιτικό σύστηµα της χώρας έναντι των προσπαθειών εκµαυλισµού του από τα οικονοµικά και άλλα συμφέροντα.

Επίσης, θα καλέσει όλα τα κόμματα να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης για να συμβάλουν έτσι στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Η κυβέρνηση προβάλλει αυτό το σκέλος των αλλαγών, προκειµένου να απαντήσει µε τον τρόπο αυτό στο γιατί το πόρισµα της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ασχολείται καθόλου µε τη ροή µαύρου πολιτικού χρήµατος προς τα πολιτικά κόµµατα, ειδικά τα δύο κόµµατα εξουσίας.

Η επεξεργασία του νέου θεσµικού πλαισίου για το πολιτικό χρήµα έχει αρχίσει από την αρµόδια επιστηµονική επιτροπή που συστάθηκε προ εβδοµάδων από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως τα µέσα Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί το σχετικό νοµοσχέδιο εντός του Μαρτίου.

Το πόθεν έσχες

Στο µικροσκόπιο της επιτροπής ελέγχου θα τίθενται όλα τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγµατοληπτικοί, ενώ η επιτροπή αναµένεται να προχωρήσει και σε αναδροµικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας για νυν και πρώην βουλευτές.

Οι χορηγίες

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τερµατιστεί η ανωνυµία των χρηµατοδοτών και να νοµοθετηθεί η υποχρέωση ονοµαστικοποίησης όλων των πηγών οικονοµικής ενίσχυσης, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από το ΚΚΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook