Με «στρατιωτική απάντηση» απείλησε το Σάββατο τη Μόσχα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ εάν στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής.

\”Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις\” μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Από την Ιταλία όπου βρέθηκε σήμερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ για την Ουκρανική κρίση.

«Οι δυο άνδρες συζήτησαν τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι Λαβρόφ και Στάινμαγερ συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία με επίκεντρο τα πιθανά βήματα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα την εξεύρεση τρόπων αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, δήλωσαν στο μεταξύ πηγές της ΕΕ.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, τρεις πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν σήμερα να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ πρόκειται να προσθέσει νέα ονόματα στη λίστα με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις εις βάρος και άλλων προσώπων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε γερμανική πηγή.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι \”κατάσκοποι του ΝΑΤΟ\” και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους \”κρατούμενους\”.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook