Περισσότερο φως στο κεφάλαιο της ομογένειας, που φέρει τον τίτλο «Νύφες», αλλά και γενικότερα της κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, στα μέσα του 20ου αι., επιχειρεί να ρίξει το βιβλίο «Προξενιό – Βιώματα και Μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975)» της δρος Παναγιώτας Νάζου, που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο του Rockdale της Αυστραλίας, παρουσία 200 και πλέον ομογενών, μεταξύ αυτών και νυφών, των οποίων η προσωπική μαρτυρία συνέβαλε στη συγγραφή της έκδοσης.

Μιλώντας με συγκίνηση η συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θάρρος των νυφών με προξενιό, που υπέμειναν συνθήκες τις οποίες θα ήταν δύσκολο να κατανοήσει κανείς στη σημερινή κοινωνία. «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω το βιβλίο νωρίτερα και μερικές από τις νύφες, των οποίων οι ιστορίες είναι σε αυτό το βιβλίο, δεν θα δουν ποτέ το τελικό προϊόν» δήλωσε η κ. Νάζου, καθώς, πράγματι, κάποιες από τις «πρωταγωνίστριές της» έχουν φύγει ήδη από τη ζωή.

Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από τα εγκαίνια έκθεσης με επιστολές, φωτογραφίες και εφημερίδες που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα της συγγραφέως. Τα εκθέματα τεκμηριώνουν το «σπαραχτικό» ταξίδι των Ελληνίδων υποψήφιων νυφών στη δεκαετία του 1950 και του 1960. «Ενώ στις φωτογραφίες εμφανίζονται επιφανειακώς αμέριμνες, η θλιβερή πραγματικότητα μερικών γυναικών βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια» σημείωσε στην παρουσίαση η συγγραφέας.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, πολλές Ελληνίδες νύφες, παραμένουν δυστυχισμένες και υπομένουν δύσκολη ζωή για τον φόβο των αντιποίνων των οικογενειών τους και της αποδοκιμασία της ομογένειας.
greekreporter.gr