Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την εισήγησή του στο 3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 2014.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων (δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας) και ενισχύει και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία).

Για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη και την περαιτέρω πρόοδο, είπε, εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση της στήριξης της εξωστρεφούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα που εμφάνισε πέρυσι η χώρα καθώς και στην επικύρωση των σχετικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τη Eurostat. Σε κυκλικά διορθωμένους όρους λαμβάνοντας υπ’ όψη και την ύφεση, είπε, ίσως είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει συμβεί ποτέ ιστορικά σε χώρα του ΟΟΣΑ από το 2010 μέχρι σήμερα.

«Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Όπως είπε, στο Eurogroup της 5ης Μαΐου η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό.

Παράλληλα, και σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό πλεόνασμα, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2013, για πρώτη φορά από το 1948 συνέβαλε στην πλήρη εξάλειψη των διδύμων ελλειμμάτων, τα οποία είχαν συσσωρευτεί τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία τα σημαντικότερα αιτία της κρίσης.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook