Το ότι δεν θρηνούμε συχνά θύματα μικρά παιδιά στους παιδότοπους της χώρας – κυρίως τους υπαίθριους ή τους «αυτοσχέδιους» που έχουν κατασκευαστεί σε ξενοδοχεία και… ταβέρνες- είναι καθαρά θέμα τύχης.

Κι αυτό γιατί δεν προβλέπεται, ή καλύτερα δεν επιτρέπεται, να γίνονται συχνά έλεγχοι για τις προδιαγραφές ασφαλείας, και ακόμη περισσότερο δεν επιτρέπονται οι αιφνιδιαστικές αυτοψίες!

Επιφορτισμένος φορέας με την καταγραφή την πλήρωσης των όρων ασφαλείας είναι η ΕΒΕΤΑΜ, η οποία δεν μπορεί να κάνει «αυτεπάγγελτα» οποιονδήποτε έλεγχο στους χώρους που παίζουν μικρά παιδιά. Πρέπει να προηγηθεί καταγγελία.

Αυτό διευκρινίζει, μιλώντας στο newpost ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδότοπων της ΕΒΕΤΑΜ Νικόλαος Σκορδαλάς.
Έλεγχος μόνο για την αδειοδότηση

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε υπογραφεί το 2007,

«Παιδότοπος είναι ο οριοθετημένος, μη κοινόχρηστος χώρος ψυχαγωγίας. Απευθύνεται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι δέκα ετών, παρουσία των συνοδών τους, τα οποία συμμετέχουν σε δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του προσωπικού. Ο παιδότοπος, ως χώρος με ελεγχόμενη πρόσβαση, μπορεί να βρίσκεται:

α) Εντός κτιρίου (κλειστός)

β) Περιφραγμένος, εκτός κτιρίου (υπαίθριος)»

Για να αδειοδοτηθεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή ο χώρος αυτός, ζητείται από τον ιδιοκτήτη-μεταξύ άλλων δικαιολογητικών-βεβαίωση ελέγχου από την ΕΒΕΤΑΜ (που διαδέχτηκε τον ΕΛΟΤ σε θέματα πιστοποίησης).

Από τη στιγμή που θα δοθεί η άδεια, «μόνο αν η εκάστοτε δημοτική αρχή ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας το ζητήσει, μπορούμε να προβούμε σε έλεγχο», λέει ο Νικόλαος Σκορδαλάς.

Έτσι, τα παιδιά που παίζουν σε αυτούς τους χώρους, αφήνονται κυριολεκτικά… στην τύχη τους.
Τα φουσκωτά παιχνίδια και τα ξενοδοχεία

Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι τα φουσκωτά παιχνίδια, τα οποία κάθε καλοκαίρι τοποθετούνται σε κάθε υπαίθριο χώρο, ακόμη και σε προαύλια κέντρων εστίασης ή -κυρίως- στα ξενοδοχεία της χώρας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκάθαρα αναφέρει πως κάθε χώρος με φουσκωτά παιχνίδια υπόκειται στις ίδιες υποχρεώσεις με τους παιδότοπους.

«Παρ\’όλα αυτά, έχουμε ελέγξει μόνο 2 ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα, από εκατοντάδες που έχουν τοποθετήσει τέτοια παιχνίδια», αποκαλύπτει ο κ. Σκορδαλάς. «Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ΕΟΤ δίνει άδεια με ένα παράβολο των 150 ευρώ χωρίς να μας ζητήσει να ελέγξουμε, κι αν τυχαία ανακαλύψουμε ότι δόθηκε μια καινούργια άδεια και διαμαρτυρηθούμε, μας λένε για τους τουρίστες που περιμένουμε και για την ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες… χωρίς κωλλυσιεργεία».

Άγνωστος τόπος για τους ελεγκτές το «φονικό» Λούνα Παρκ

Το Λούνα Παρκ του Ελληνικού, όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τα δυο αδελφάκια, οι ελεγκτές δεν το γνωρίζουν.

«Αυτά τα υπαίθρια Λούνα Παρκ είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουν σταθερή θέση, όταν ανοίγει ο καιρός παίρνουν ολιγόμηνες άδειες από τους δήμους, και βάζουν μέσα φουσκωτά παιχνίδια για παιδιά, ενώ έχουν άδεια Λούνα Παρκ. Έτσι οι δήμοι δεν τους ζητούν τη βεβαίωση ελέγχου της ΕΒΕΤΑΜ και οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν τηρούνται. Από τα πλάνα που είδα στην τηλεόραση, κατάλαβα αμέσως ότι δεν έχουν φτιάξει την κατασκευή τους με ασφάλεια», καταλήγει ο κ. Σκορδαλάς.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook