Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/04/2014 στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου η 1η θεματική συζήτηση της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης με περιεχόμενο τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους στο Ρέθυμνο . Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν οι :

• Αντωνουσάκη Όλγα , νοσηλεύτρια, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος

• Λιοδάκης Αντώνης, ψυχίατρος- διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

• Μαθιουδάκη Εμμανουέλα , εργαζόμενη στο ΚΗΦΗ Περάματος, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος

• Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ,

ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Γιάννης Σταθάκης.

Παρουσιάστηκαν τα διαχρονικά ελλείμματα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας του Νομού και συζητήθηκαν οι εναλλακτικές πολιτικές απαντήσεις που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη διάλυση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.

Στη συζήτηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο , του Σωματείου ΑμεΑ , καθώς και αρκετοί συμπολίτες .

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτική ανακοίνωση:

"Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει ένα κρίσιμο ρόλο ανάδειξης των ιδιαίτερων υγειονομικών αναγκών της περιοχής μας , αντίστασης στην προωθούμενη κατάργηση δομών , στήριξης των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης , ελέγχου της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας με συμμετοχή στη Διοίκηση τους , συμβολής στο δημοκρατικό προγραμματισμό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας , διεκδίκησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών .

Η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους στη χώρα επιβάλλει την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Δεν μπορεί τα προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας να είναι «εκτός ύλης» για την πολιτική των Δήμων και των Περιφερειών . Δεν γίνεται η λειτουργία των Νοσοκομείων , των Κέντρων Υγείας , των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ , των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των δομών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να μην απασχολούν την αιρετή Περιφέρεια. Γιατί οι καλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας , εκτός από κοινωνική επένδυση , αποτελούν και σημαντική αναπτυξιακή συνιστώσα και μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού «προϊόντος" .