Την ώρα που οι βυθισμένοι στο θρήνο γονείς περιμένουν να ανασυρθούν οι σοροί των παιδιών τους για να τους πουν το τελευταίο αντίο, η ακτοφυλακή της Νοτίου Κορέας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζει τον πλοίαρχο του μοιραίου Sewol να εγκαταλείπει άρον άρον το φέρι αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες παιδιών που ακολούθησαν τις εντολές του και παρέμειναν στις καμπίνες τους, περιμένοντας το θάνατό τους.

\"\"

Όπως φαίνεται από τα πλάνα που προβλήθηκαν, ο 69χρονος Λι Τζουν-σεοκ δε φέρει τη στολή του, αλλά φοράει μόνο τα εσώρουχά του και μία μπλούζα, ενώ πιάνεται από τα χέρια των διασωστών και πηδάει από το μισοβυθισμένο πλοίο στη σωστική λέμβο.

\"\"

Αφού ο πλοίαρχος έχει ήδη μεταφερθεί στο σκάφος των συνεργείων, ακολουθεί η διάσωση και άλλων μελών του πληρώματος, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο.

\"\"

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής, Κιμ Κγιουνγκ-ιλ, ο κυβερνήτης και οι υπόλοιποι διασωθέντες του πληρώματος δεν αποκάλυψαν στους διασώστες την ταυτότητά τους.

\"\"

«Δε μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον κόσμο αν ήταν επιβάτες ή πλήρωμα, γιατί η κατάσταση ήταν επείγουσα. Δε γνωρίζαμε ποιος ήταν ο επιβάτης και ποιος ο εργαζόμενος», δήλωσε ο Κιμ Κγιουνγκ-ιλ.

\"\"

Ο Λι που συνελήφθη μετά τις καταγγελίες των επιβατών ότι καθυστέρησε να δώσει εντολή εγκατάλειψης του πλοίου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να εγκλωβιστούν στις καμπίνες τους και να παρασυρθούν στα παγωμένα νερά της νοτιοκορεατικής θάλασσας, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

\"\"

Την ίδια ώρα, τα 15 υψηλόβαθμα μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, καθώς δε παρείχαν καμία βοήθεια στους επιβάτες ώστε να εγκαταλείψουν το πλοίο όταν άρχισε να βυθίζεται.

Αντιθέτως, φρόντισαν να σωθούν οι ίδιοι παρά να εκτελέσουν το καθήκον τους δίνοντας οδηγίες στους επιβάτες και βοηθώντας τους να εγκαταλείψουν το μοιραίο φέρι.

«Αυτά τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους γιατί εμείς οι ενήλικες δεν κάναμε σωστά τα πράγματα», δήλωσε ένας 72χρονος την ώρα που βρισκόταν έξω από το μνημείο που στήθηκε για τους αδικοχαμένους μαθητές του σχολείου Ντάνουον, κοντά στη Σεούλ.

\"\"

«Είμαι τόσο θυμωμένος με αυτή τη χώρα. Λυπάμαι και η καρδιά μου έχει ραγίσει», συμπλήρωσε ο ηλικιωμένος άνδρας.

Από τους 476 ανθρώπους που μετέφερε το πλοίο, έχουν διασωθεί 147 και οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται στους 189, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει για τον εντοπισμό των 113 αγνοουμένων.

Την ίδια στιγμή, διεξάγονται έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αν «το φέρι έστριψε πολύ γρήγορα ή αφύσικα, αν μετέφερε φορτίο πάνω από το επιτρεπτό όριο, όταν πήρε κλίση και βυθίστηκε σε μία περιοχή με ισχυρά ρεύματα», όπως αναφέρει δημοσίευμα.

\"\"

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία είχε προσλάβει άπειρο προσωπικό ώστε να εξοικονομήσει χρήματα.

Μετά την τραγωδία, την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Χονγκ-γουόν, παραιτήθηκε  αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη για το δυστύχημα της 16ης Απριλίου, έπειτα από τη διαμαρτυρία των συγγενών των θυμάτων ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα για τη διάσωση των αγαπημένων τους.

\"\"

Η απόφασή του πάντως, χαρακτηρίστηκε «δειλή και ανεύθυνη» από την αντιπολίτευση, η οποία κάλεσε την πρόεδρο Παρκ Γκεούν-χίε να απολογηθεί δημοσίως για το δυστύχημα.

Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάνγκ Κιο Αν, ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν αλλαγές στη ναυτιλιακή βιομηχανία ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.

\"\"

«Δεδομένης της οργής και της σοβαρότητας της κατάστασης, θα εφαρμόσουμε άμεσα όλους τους νόμους για να τιμωρήσουμε αυστηρά όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Το πλήρωμα, οι χειριστές αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook