Δεκαέξι άμαχοι πολίτες, μεταξύ αυτών τρία μέλη του ντόπιου προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres /MSF) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας εντός νοσοκομείου των MSF στην πόλη Μπογκίλα, στα βόρεια της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας (CAR), το Σάββατο το απόγευμα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουμε απερίφραστα την απρόκλητη δολοφονία άοπλων πολιτών σε ένα χώρο σαφώς αναγνωρίσιμο ως ιατρική εγκατάσταση των MSF. “Eίμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι από την ωμή βία που ασκήθηκε στο προσωπικό μας και στην κοινότητα», δήλωσε ο Στέφανο Αρτζενζιάνο, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο CAR. “Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να περιθάλψουμε τους πληγωμένους, να ενημερώσουμε τις οικογένειες και να θέσουμε σε ασφάλεια το υπόλοιπο προσωπικό μας, τους ασθενείς μας και το νοσοκομείο».

«Το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό μας ανάγκασε να αποσύρουμε απαραίτητο προσωπικό και να διακόψουμε το έργο μας στην Μπογκίλα. Ενώ παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ανθρωπιστική περίθαλψη στην κοινότητα, θα πρέπει εξίσου να λάβουμε υπ’ όψιν μας την ασφάλεια του προσωπικού μας», επισήμανε ο Αρτζενζιάνο. «Ως συνέπεια της αδιανόητης αυτής πράξης, εξετάζουμε επίσης την πιθανότητα να διακόψουμε τη δράση μας και σε άλλες περιοχές».

Το περιστατικό συνέβη όταν ένοπλα πρώην-Σελέκα μέλη περικύκλωσαν το νοσοκομείο της Μπογκίλα κατά τη διάρκεια συνάντησης με 40 ηγετικά μέλη της κοινότητας που είχαν προσκληθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να συζητήσουν θέματα πρόσβασης στην υγεία και στην περίθαλψη.

Ενώ κάποιοι από τους ένοπλους λήστεψαν το γραφείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπό την απειλή όπλου και πυροβολισμών, κάποιοι άλλοι πλησίασαν στο χώρο που γινόταν η συνάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των μελών της κοινότητας. Χωρίς καμία πρόκληση, οι ένοπλοι άντρες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στην ομήγυρη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας σοβαρά κάποιους από τους παρευρισκόμενους.

Στην περιοχή της Μπογκίλα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η μόνη διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει περίθαλψη σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται εκτεθειμένο σε ολοένα και περισσότερες επιθέσεις από ένοπλες ομάδες, οι οποίες στοχεύουν αδιακρίτως και χωρίς κανέναν ενδοιασμό για την ανθρώπινη ζωή. Τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου συνιστούν μια απαράδεκτη επίθεση όχι μόνο σε αμάχους αλλά και συνολικότερα στο ιατρικό, ανθρωπιστικό έργο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβαστούν την ουδετερότητα του ιατρικού προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του ιατρικού έργου.

Από την έναρξη του πραξικοπήματος τον Μάρτιο του 2013, η Μπογκίλα βρίσκεται σε συνεχή αστάθεια. Η ολοένα αυξανόμενη ένταση και βία προκάλεσαν μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού στην περιοχή τον Αύγουστο του ’13. Τον Δεκέμβριο του ’13, Μουσουλμάνοι που είχαν διαφύγει για να γλιτώσουν από τη βία στο κοντινό χωριό Nana Bakassa αναζήτησαν καταφύγιο σε οικογένειες στην Μπογκίλα προτού συνεχίσουν τη μετακίνησή τους βορειότερα. Πιο πρόσφατα, στις 11 Απριλίου, σχεδόν 7.000 άνθρωποι κατέφυγαν στις θαμνώδεις εκτάσεις και περίπου 40 αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αφότου ένοπλη ομάδα επιτέθηκε σε κονβόι που διέλαυνε στην πόλη Μπογκίλα συνοδευόμενο από οχήματα της αφρικανικής δύναμης MISCA.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοικούν νοσοκομείο 115 κλινών στην Μπογκίλα και προσφέρουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη σε πληθυσμό άνω των 45.000 ανθρώπων στην περιοχή, από το 2006. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν επίσης 7 σημεία υγείας γύρω από την Μπογκίλα στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως για την φροντίδα της ελονοσίας και για την παραπομπή σοβαρών περιστατικών στο νοσοκομείο. Κάθε μήνα, εξετάζονται μεταξύ 9.000 και 13.000 άνθρωποι για ελονοσία και προσφέρεται περίθαλψη για την ασθένεια σε 5.000 με 10.000 ασθενείς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1997. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερα από 300 άτομα διεθνές προσωπικό και περισσότερα από 2.000 άτομα ντόπιο προσωπικό που εργάζονται στη χώρα. Οι MSF λειτουργούν εφτά σταθερά προγράμματα (στο Batangafo, στο Carnot, στο Kabo, στο Ndélé, στη Paoua, στη Bria και στο Zémio) και οκτώ προγράμματα επείγουσας κατάστασης (στο Bangui,στο Berbérati, στο Bouar, στη Boguila, στη Bossangoa, στη Bangassou και στη Bocaranga, όπως και κινητές κλινικές στη βορειοδυτική χώρα). Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επίσης παρέχουν βοήθεια στους κεντροαφρικανικούς πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει στο Τσαντ, στο Καμερούν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook